Maria Dorothea Schrattenholz flytta til Tromsø i 2010 for å studere ved Kunstakdemiet ved UiT, og avslutta sin bachelor der våren 2013.

Men underveis i studiet ble det skrevne ord et stadig mer brukt måte å uttrykke seg på.

Siste året på Kunstakademiet tok hun parallelt første året på Forfatterstudiet og fortsatte med andreåret som ble avslutta våren 2014.

Hun mener selv at hun i stor grad kan takke disse årene for at hun i høst kan debutere med diktboka «Atlaspunkt» på Oktober Forlag.

Fra tanke til resultat

– Jeg syntes det ble lettere å uttrykke meg gjennom tekst enn gjennom visuell kunst. Jeg slapp unna problemstillinger rund valg av teknikk og materiale. Selv om det er mange valg som må gjøres også når jeg jobber med litteratur, så følte jeg at det ble kortere vei fra tanke til resultat når jeg jobba med tekst, forteller Maria Dorothea Schrattenholz.

Debutboka «Atlaspunkt» favner vidt. Diktsamlinga er både en evolusjonshistorie og en science fiction-framstilling.

Prehistorisk tid, nåtid og en galaktisk framtid er nedfelt i mennesker og mekanikk, kropp og gjenstander, tilblivelse, undergang og gjenoppstandelse.

Urtid og tenkt framtid

– Jeg begynner med en opprinnelse, både verdens og menneskets opprinnelse. I del to beskriver jeg en slags samtid med en relasjonsfortelling, med hverdagslige omgivelser men med en anelse om en truende apokalypse. I bokas 3. og 4. del har noe skjedd. Menneskeheten har bosatt seg på mars. Der har menneskene det bra, men en lengsel tilbake til jorda gjør at de ikke finner ro, forteller forfatteren.

– Science fiction-elementene i boka gjør det ekstra fint å komme til Tromsø og presentere boka nå under festivalen Rakettnatt som har valgt å bruke verdensrommet som en visuell ramme rundt det som skal foregå på Stortorget, sier Maria Dorothea Schrattenholz som flytta fra Tromsø i juni.

– Jeg hadde for kort tid siden lansering av boka i Oslo, men den er i all hovedsak skrevet her i Tromsø. Folk jeg har møtt her har påvirka meg og har hatt betydning for hvordan resultatet er blitt. Ikke minst gjelder det Morten Wintervold som var veilederen min på Forfatterstudiet. Når jeg leser fra boka på Verdensteatret i ettermiddag, så har jeg invitert ham til å bidra med lesing fra hans eget forfatterskap, sier Maria Dorothea Schrattenholz.