Dokumentarfilmen «Pøbler» er beskrevet som et nært og rått portrett av en gjeng langtidsledige ungdommer.

De får en ny sjanse gjennom Pøbelprosjektet til Eddie Eidsvåg. For mange av er dette deres siste sjanse, og regissør Kari Anne Moe følger ungdommene tett gjennom et Nav-kurs for ungdom som har droppet ut av skolen og stått utenfor arbeidslivet en stund.

God mottakelse

– Jeg har lenge vært nysgjerrig på skolefrafall og hadde lyst til å finne ut hvem ungdommene er, som ikke vil være på skolen. Frafall er en tematikk som kanskje er vårt største samfunnsproblem, sier Moe.

Filmen har høstet gode anmeldelser etter at den åpnet Den norske filmfestivalen i Haugesund nylig. Moe er nå på norgesturné med filmen. På hvert sted blir en person som har stått på for ungdom trukket fram og intervjuet.

Mor i Tromsø

– Den lokale helten vi har funnet fram til i Tromsø er Marlene Bruun Lauridsen. Hun har jobba ti år i Utekontakten og skal fortelle om det hun har gjort for å gjøre en forskjell for enkeltpersoner.

Det som kommer til skille fredagens visning i Tromsø fra de andre stedene er at moren til filmens hovedperson Jan Olav Sawyer kommer til å være til stede i kinosalen. Hun bor i Tromsø.

– Han har vært på besøk hos henne tidligere, og nå skal mammaen se filmen for første gang. Jeg er veldig spent på å vise filmen for henne, jeg tror hun vil kjenne igjen sønnen sin, sier Kari Anne Moe.

Noe spesielt ved seg

Hun fulgte en hel klasse i seks uker mens de deltok på Nav-kurset hvor reglene er strenge og hver enkelt må jobbe både med selvbildet og selvtilliten. Regissøren skryter av innsatsen til Jan Olav Sawyer, som var 24 år da filmen ble innspilt.

– Jeg fulgte en klasse og hvordan de forbereder seg på jobb eller gå tilbake til skolen. Ungdommene har mye bagasje og man kan kjenne seg igjen i dem. Jeg valgte Jan Olav som hovedperson, han gikk rett gjennom kamera og har noe helt spesielt ved seg, sier Moe.