SENTRUM: 20-åringen, som ikke ønsker å stå fram med navn, forteller at han fikk sitt første møte med hasj som 16-åring.

– Jeg hadde lenge hatt lyst til å prøve, og hadde hørt at det ikke var farlig. Da jeg var 16 år fikk jeg tak i en klump med hasj, men hadde ingen anelse om hva jeg skulle gjøre med den, så jeg fikk ikke noe ut av det den gangen.

Startet i russetida

Russetida ble vendepunktet for 20-åringen. Da kom han i kontakt med en langer, som tilbrakte tid i russebilen sammen med ham og vennene.

– Han var en skikkelig kriminell, og jeg tror ikke vi skjønte alvoret helt. Han ble med i bilen vår, og vi lo litt av ham, for han var jo litt av en type. Etter hvert fant han fram en joint, og da var det gjort. Den dag i dag angrer jeg på at jeg ble med i det hele tatt.

Psykisk avhengig

Den 20 år gamle tromsømannen forteller at han røykte nesten daglig i 2014.

– I fjor anså jeg meg selv som avhengig. Etter at jeg ble tatt av politiet, fikk jeg en vekker. Ved årsskiftet sluttet jeg brått å røyke, som et slags nyttårsforsett. Det var helt grusomt i to uker, men så gikk det greit. Jeg var bare psykisk avhengig, ikke fysisk.

Han understreker at det ikke er like lett for alle å slutte med stoffet.

– Det kommer nok an på grunntilstanden din. Hvis du har det kjipt, er du nok mindre motivert for å slutte. Du er nok også mindre kritisk til konsekvensene, og har lettere for å begynne med tyngre stoffer som faktisk er fysisk avhengighetsskapende.

Brukte 200.000

Ifølge 20-åringen er det et svært stort rusmiljø blant barn og unge i Tromsø, og nesten alle starter med hasj.

– De fleste møter det vel for første gang når de er på fest, og mange er veldig unge. Jeg har kompiser som begynte å røyke allerede da de var 12–13 år gamle.

Anita Hermandsen er leder for ungdomsgruppa i Troms politidistrikt. Hun kan bekrefte at hasjbruken i Tromsø er svært utbredt blant ungdom.

– I perioden fra oktober 2014 til mai 2015 har vi tatt omtrent 30 ungdommer for bruk av stoffet. Den yngste av dem var bare 13 år gammel, og jeg vil absolutt si at tilgangen på disse rusmidlene er forholdsvis stor.

Selv om den 20 år gamle mannen ikke begynte å bruke stoffet før slutten av 3. klasse på videregående, har han rukket å bruke betydelige summer på hasj og marihuana.

– Jeg har vel brukt et sted mellom 100.000 og 200.000 kroner.

Statlig regulert

20-åringen mener at det er de indirekte konsekvensene, og ikke de direkte, som er farlige for brukere av hasj.

– Det som er farlig er det kriminelle miljøet du havner i, og likegyldigheten du opplever hvis du ikke gjør annet i livet enn å røyke.

Han mener at mye av skadene forårsaket av rus kunne vært unngått dersom salget hadde blitt regulert av Staten.

– Da kunne man ha begrenset den lovlige bruken til å bare omfatte ren marihuana, og det hadde vært bra. Nå til dags, og spesielt i Tromsø, aner man jo ikke hva som er blandet inn av stoffer. Det kan være alt fra spylevæske til hårgelé.

Dobbeltmoralsk

20-åringen mener at den viktigste konsekvensen av en eventuell legalisering ville vært å hindre folk i å bli rusmisbrukere.

– En avkriminalisering ville gjort det lettere å unngå de tyngre stoffene som man møter i kriminelle miljøer.

Han kritiserer det han mener er en dobbeltmoral i norsk ruspolitikk.

– Hasjrus er en snill rus sammenlignet med for eksempel alkoholrus. Når du røyker, kan du bli sløv, men du beholder kontrollen. Alkoholrusen er noe helt annet, det er en sinnssykt sterk rus som er vanskelig å dosere. Jeg tror at forekomsten av hærverk, voldtekt og andre syke ting som noen gjør i fylla, ville vært langt mindre vanlig dersom alkoholen hadde blitt byttet ut med hasj. Det er jo helt latterlig dobbeltmoralsk at marihuana er forbudt, samtidig som åpningstidene på vinmonopolet utvides.

SAMLINGSPUNKT: 20-åringen beskriver «Plaza» i gågata i sentrum som et samlingspunkt for flere av dem som er involvert i hasjmiljøet. Han ser ikke bort fra at mange får sitt første møte med stoffet nettopp her. Foto: Eline Tylden