– Vi ble hørt til slutt, så nå starter vi på nytt for å få klarlagt alt regelverket, blant annet med tanke på både datatilsynet og arbeidstilsynet, sier Ingrid Lettrem Olsen, hovedtillitsvalgt i Fagforbundets avdeling 177 i Tromsø kommune.

Utsatt

Det var i sommer det ble foreslått GPS-sporing av hjemmetjenestens biler, med bakgrunn i PwC-rapporten «Faglig og økonomisk analyse av tjenesteområdene pleie og omsorg i Tromsø kommune». Det førte til at kommunen utstyrte enkelte av bilene til hjemmetjenesten med GPS.

– Det ble gjort et testprosjekt over 14 dager i sommer, uten at hovedtillitsvalgte og hovedverneombudet i Tromsø kommune var tatt med på avgjørelsen. Vi prøvde å få det stanset da uten at det gikk, forklarer Olsen.

Den planlagte oppstartsdatoen for prosjektet som ble satt til 19. oktober, ble så forsøkt fremskyndet til 28. august. Nå er oppstarten utsatt på bakgrunn av krav fra hovedtillitsvalgte og hovedverneombud i Tromsø kommune. Saken skal dermed utredes på nytt.

– Vårt argument har vært at vi må klargjøre hva som skal måles, om det er snakk om sporing av biler, eller måling av ATA-tid (ansikt-til-ansikt-tid), påpeker Olsen.

Manglende info

Hun setter også spørsmålstegn ved hvordan kommunen i så fall har tenkt å kvalitetssikre at ATA-tiden blir riktig.

– I mange tilfeller er det ikke parkeringsplass dit man skal, slik at hjemmetjenesten må parkere et stykke unna. Da blir det en utfordring å få målt tiden riktig, forklarer hun.

Kostnadsrammen på det hele er ifølge Olsen også en sentral faktor.

– Hvis det er snakk om å utstyre hele bilparken på over 160 biler med GPS, vil det innebære en betydelig kostnadsramme. I så fall må det kanskje legges ut på anbud, et moment som det heller ikke var tatt stilling til i utgangspunktet, påpeker Olsen.

Også mangelen på tilstrekkelig informasjon til de ansatte var noe de tillitsvalgte reagerte på.

– Da dette ble kjent i sommer følte de ansatte seg veldig usikker på hva dette var og hvordan det skulle fungere. Mange var samtidig på ferie i denne perioden, så det kom bardus på flere. At kommunen nå skal spille på lag med hovedtillitsvalgte og hovedverneombud for å sørge for at lover og regler følges, er vi veldig glad for.