Liv Bangsund, Silje Tøllefsen, Sunniva Vangen og Laurent Fauconnier utgjør kjernegruppen i den uavhengige organisasjonen Tromsø folkekjøkken. Sammen vil de rette søkelyset mot de miljømessige aspektene ved all maten vi kaster.

– Ville blitt kastet

Omtrent en gang i måneden arrangerer de det de kaller en sosial happening, der målet for kvelden er å lage et felles måltid. Ingrediensene har blitt donert til dem fra ulike matbutikker.

– Det er aldri noe problem å få tak i nok ingredienser, for butikkene er alltid glade for at noen vil ha det. Maten vi får ville ha blitt kastet dersom vi ikke hadde brukt den, forteller Bangsund.

Les også: Dette vekker appetitten til tromsøværingene

Dugnadsbasert

Fauconnier beskriver arrangementet som en flott mulighet til å bli kjent med nye folk, samtidig som man gjør en god gjerning.

– Det er fint å jobbe sammen og gjøre noe for miljøet. Når vi samles og lager mat til 50 personer i stedet for bare til fem stykker, sparer vi jo også energi.

Ifølge Tøllefsen er tiltaket sterkt preget av den norske dugnadsånden.

– En del av poenget er å ta tilbake denne verdien, for det er jo virkelig noe å ta vare på. Dugnad er ikke bare arbeid, det er en morsom måte å være sosial på.

Les også: Huset fullt av gjester

Savner pensjonister

Tøllefsen understreker at de ikke har noen spesiell målgruppe for fellesmiddagen.

– De som vil kommer når vi begynner med matlagingen, og de som heller vil bidra med sitt nærvær under middagen kan heller stikke innom og ta en matbit litt senere. Det er åpent for alle, så det er bare å møte opp.

Ifølge Vangen domineres gjestelisten av utenlandske studenter og andre unge mennesker.

– Det er viktig å få fram at arrangementet ikke er forbeholdt de som er nye i byen, som for eksempel tilflyttende studenter. Også tromsøværinger, både unge og gamle, er velkomne til å delta. Jeg savner spesielt pensjonister!

Les også: Ap snur i saken om bygging i Tromsømarka

– Kunsten er en del av det

Denne gangen skal matlagingen foregå på Tromsø Kunstforening, og det er ikke tilfeldig. Ifølge Vangen går nemlig kunst og mat hånd i hånd for hjernene bak Tromsø Folkekjøkken.

– På arrangementet i neste uke kommer vi til å vise to filmer laget av meg og en annen student. Begge filmene er masteroppgaver i visuelle kulturstudier. Den ene handler om folk på ei øy som kjemper for fraflyttingstruede lokalsamfunn, og den andre handler om sjølberging og miljøvennlig livsstil.

Man må imidlertid ikke være noen kunstekspert for å delta på matlaging og middag den 3. september.

– Liker du god mat og hyggelige folk, bør du dra dit, avslutter Tøllefsen.

Les også: Europeisk matbonanza i sentrum