Sammen med Jacob Cook fra England og Calum Muskett fra Wales, bega de tre erfarne fjellklatrerne seg ut på en svært luftig tur opp den høyeste fjelltoppen på Kvaløya med sine 1.044 meter over havet.

– Når jeg klatret i Tromsø for fire år siden, la jeg merke til den nordre fjellveggen av Store Blåmann, best kjent blant alpinister, og tenkte at jeg måtte tilbake hit for å klatre den, sier MacLeod til iTromsø.

Han valgte å gjennomføre turen i august.

Skjer ofte

Ser man gjennom den nærmere ti minutter lange filmen som klatreren har publisert fra den luftige turen, er det spesielt et øyeblikk hvor man nærmest får hjertet i halsen; det øyeblikket hvor kompangjonen Jacob tar sats for å ta tak i en fjellhylle, men rekker ikke opp, og faller flere meter nedover den stupbratte fjellsiden.

– Det er ganske vanlig at slike små-fall skjer i løpet av en slik tur, så egentlig kommer det ikke som en overraskelse på en når det skjer, sier MacLeod som filmet seansen

– Det hele oppleves heller ikke som farlig, legger han til.

Tok sats

Ifølge den vante fjellklatreren er det bedre å falle bakover når man klatrer opp en såpas bratt fjellside.

– Tauet vil uansett dra deg bakover før du i det hele tatt har mulighet til å slå deg på steinen på nedturen, sier han.

I filmen forteller Jacob, at det var tre til fire meter opp til fjellhylla som han ikke rakk opp til.

– Jeg prøvde faktisk å nå opp til fjellhylla hele tre ganger, og hver gang kjente jeg at fingrene tok tak i steinen men så gled de nedover og løsnet taket. Når jeg til slutt klarte det, var det kanskje høydepunktet på turen, sier klatreren.

Må være erfaren

Selv om ikke Store Blåmann er den farligste turen man kan begi seg ut på som fjellklatrer, forteller Dave at man må vite hva man går til.

– Man har med såpass solid granitt å gjøre med og det er mange sprekker i fjellet som man kan feste sikkerhetsutstyret sitt til. Men for å bestige et slikt fjell må man være erfaren, og ha erfaring med både håndtering av tauet og tøft vær, sier MacLeod.

– For meg var dette en av de fineste fjellturene jeg har vært på fordi utsikten var helt spektakulær, og tromsøværingene veldig hyggelige, sier klatreren.

VANLIG: Ifølge klatrerne er slike fall vanlig kost for en fjellklatrer, og oppleves derfor ikke som skummelt. Foto: Dave MacLeod, Jacob Cook, Calum Muskett. Foto: Vikar redaksjon
Sjekk FALLET: Når den engelske klatreren Jacob Cook skulle bestige Store Blåmann, glapp han fingrene på fjellhylla og falt flere meter nedover fjellsiden. Det var den erfarne skotske fjellklatreren Dave MacLeod som filmet seansen. Foto: Dave MacLeod, Jacob Cook, Calum Muskett. Foto: Vikar redaksjon