1. januar 2015 ble det innført pakkeforløp for kreft. Dette skal gi kortere ventetid for pasienter med faste frister for utredning og behandling.

Målet til regjeringen for 2015 var at 70 prosent av forløpene skulle nå fristene. I en pressemelding skriver stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H) at de første rapportene viser at 77,7 prosent av alle pakkeforløp som ble avsluttet i 1. tertial 2015 på landbasis ble gjennomført etter planen.

- Suksesshistorie

Det er Helse Nord RHF, med UNN i spissen, utmerker seg med 84,7 prosent.

- Dette er en veldig gode resultater. Helse Nord og UNN har overoppfylt målet for de fire første pakkeforløpene og gjør de til en suksesshistorie, men det aller viktigste er at kreftpasienter nå får raskere behandling, sier Gudmundsen.

Lise Balteskard, avdelingsleder for kvalitetsavdelingen på UNN, forklarer at de ansatte har gjort en god jobb.

- Det er to ting man blir målt på i denne rapporten. Det er hvor mange pasienter som er inkludert i pakkeforløp, av total mengde pasienter. Der ligger UNN på rundt 70 prosent. Der er det noen som er bedre enn oss, sier hun.

- Det som blir trukket fram her er jo hvor mange av pasientene som er inkludert i pakkeforløp og som opplever tidsfristen. Her kommer vi godt ut. Det er mange ansatte som har gjort en kjempejobb og vi ser at det fungerer. Det er en god start, men vi har fortsatt masse å gå på, legger hun til.

Roser UNN

I pressemeldingen skriver Gudmundsen at målet med pakkeforløpene er at pasientene skal oppleve et godt organisert, helhetlig og forutsigbart forløp uten unødvendige forsinkelser.

- Jeg vil gi ros til de ansatte i Helse Nord RHF og UNN for en solid innsats i å implementere pakkeforløpene, sier Gudmundsen.

Pakkeforløp for brystkreft, prostatakreft, lungekreft og tykk- og endetarmskreft ble innført i hele landet fra 1. januar. I mai ble det innført 10 nye pakkeforløp. Ytterligere 14 pakkeforløp blir innført 1. september. Til sammen skal 28 pakkeforløp innføres i 2015, står det i pressemeldingen.

Fra 1. mai i år utvidet regjeringen pakkeforløp til å også gjelde for lymfomer-, spiserør-, magesekk-, testikkel-, blære-, nyre-, livmorhals-, livmor-, eggstokk- og bukhinne-, samt hode- og halskreft. Ordningen utvides igjen fra 1. september til å gjelde blant annet kreft hos barn.