Mandag er det klart for debatt om fremtidens Tromsø.

Ledet av Egon Holstad, journalist og kommentator i avisa iTromsø, skal Kristin Røymo (Ap), Øyvind Hilmarsen (H) sammen med arkitekt Knut Erik Dahl og eiendomsutvikler og Tromsø-mann Gunnar Wilhelmsen diskutere utviklingen av Tromsø.

– De fire i panelet får først fem minutter hver til å si hvordan tanker de har om fremtidas Tromsø, før samtalen er ment å fortsette, sier Holstad

Uten valgflesk

– Vi er midt i valgkamp, og Røymo og Hilmarsen vet at de vil bli stanset med en gang de prøver å komme med valgflesk. Her vil vi ha vyer og tanker med gode intensjoner om hvordan Tromsø skal være i et fremtidsperspektiv.

Holstad tror det vil kunne være befriende for to politikere i valgmodus å få skrudd ned tempoet og aggresjonsnivået.

– Nå skal de heller få snakke i positive vendinger om hvor de selv står. Sette i gang en tankeprosess, heller enn diskusjon over uenigheter. Vi skal få til en samtale om Tromsø by, som er ment å være konstruktiv.

Kristin Røymo er syk og har meldt avbud til kveldens arrangement. Ragni Løkholm Ramberg stiller i stedet.

De lange linjene

Sjefredaktør i avisa iTromsø, Stig Jakobsen, sier tanken med byutviklingsbadet er å begynne å streke opp linjene for hvordan man ønsker at Tromsø skal se ut flere tiår fram i tid.

– Der har Tromsø tidligere ikke vært særlig flinke. Med en utviklingssamtale som denne ønsker vi å legge til rette for å få det til, sier Jakobsen.

Jakobsen sier vi trenger visjonære politikere og entreprenører for å legge planen om hvordan Tromsø skal se ut i fremtiden.

Skal vi kun bygge toetasjes hus? Skal vi asfaltere marka? Skal Kvaløysletta bli satsingsområdet for utbygging?

– For å tenke de store tankene, må vi ha satt premissene på forhånd, slik at vi vet hva vi har å forholde oss til. Oslo har fått det til med Tjuvholmen, Trondheim har fått det til med Solsiden. Vi har et stort potensial for samarbeid også i Tromsø.

Tromsøs vakreste

Liv Brandvoll, salgsdirektør hos iTromsø, sitter i juryen for kåringen av Tromsøs vakreste hjem.

Vinneren vil få et gavekort på 30.000 kroner fra Kiil. I tillegg deles det ut seks gavekort på 1000 kroner fra Jekta og Ma Maison. Fire av dem går til andre finalistene, og to av dem gis til to av dem som har gitt en stemme i konkurransen.

– Fem finalister er valgt av juryen, og blitt stemt fram av publikum fram til klokken 23:00 søndag kveld. Hvem som vinner vil bli avslørt rett før byutviklingsdebatten, sier Brandvoll.

Tidspunktet er heller ikke valgt tilfeldig. Like etter byutviklingsbadet starter nemlig NRKs direktesendte valgsending fra Tromsø – også den på Hålogaland Teater.

SVs Gunhild Johansen, Arbeiderpartiets Kristin Røymo og Høyres Øyvind Hilmarsen. Foto: CHRISTER PEDERSEN