Ikke siden 1996 har vi hatt så mange sommerdager i august.

I år var det 10 dager over 20 grader i årets siste sommermåned.

– I august hadde vi 225 timer med solskinn. Normalen er 167,2 dager. Vi har hatt en langt bedre august enn på lenge. I fjor var det bare to dager som var varmere enn 20 grader. Det er flere år hvor det ikke er noen dager som kan kalles en sommerdag, sier Ine-Therese Pedersen, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga i Nord-Norge til iTromsø.

Dårlig start

Sommeren startet dårlig. 4. juni var det bare 2,1 grader. Den varmeste dagen ble det målt 16,1 grader.

I tillegg til en svært kald junimåned, ble den også langt våtere enn normalt. Mens det gjennomsnittlig kommer 59 millimeter nedbør i løpet av juni, ble det i år registrert hele 104,3 millimeter i årets sjette måned.

Juli var heller ikke noe å skryte av.

– Vanligvis er det i juli vi har de fleste sommerdagene. I år var det bare tre dager over 20 grader i juli, sier Pedersen.

Snø på toppene

Etter alle de fine dagene i august må vi nå belage oss på høstvær.

– Nå er høsten her. Mandag og tirsdag har vi et lavtrykk med regn over oss. Onsdag begynner overskyet, men det skal bli bedre utover dagen, sier Pedersen ved Værvarslinga.

6. mai ble det offisielt snøfritt i Tromsø, og etter tre måneder kan vi få det første snøfallet. Torsdag blir det nordvestlig vind og det kan komme snø.

– I høyden, som på Tromsdalstinden, blir det antakelig snø. Det er lite trolig at vi får noen dager over 20 grader igjen, men om sola slipper til, kan den varme noe, sier Pedersen.