VGs meningsmåling i Tromsø viser at det ligger an til maktskifte i byen som i dag styres av Høyre-ordfører Jens Johan Hjort. Den store vinneren er partiet Rødt, som på målingen får syv mandater i bystyret – mer enn dobbelt så mange som de tre mandatene partiet har i dag.

Det skriver VG.

– Oi, det var jo formidabelt, utbryter Rødts ordførerkandidat Jens Ingvald Olsen, da han får høre om 15 prosents oppslutning på VGs måling.

– Vi har jo en god base her i byen, med syv til åtte prosent ved de siste valgene, så har det steget jevnt og trutt inn mot valget. Vi lå på litt over ti prosent hos NRK og Nordlys før sommeren, og hadde en topp hos Nordlys på 12,4 prosent i forrige uke. Men VGs måling knuser jo det, så dette er historisk rekord for oss, fortsetter han.

At det betyr at han faktisk kan få ordførervervet er han forsiktig med å mene for mye om.

– Ap vil jo ha det vervet om det blir flertall for oss på venstresiden, men det er kommunestyret som skal utpeke ordfører etter valget. Dess flere stemmer vi får, dess mer av Rødts politikk får vi gjennom, og dess flere posisjoner og verv vil være aktuelle, sier Olsen.

Tilbakegang for Ap

Arbeiderpartiet holder seg stabilt sammenlignet med forrige valg, med 25 prosents oppslutning og 11 mandater i bystyret, som er like mange som de har i dag. Dersom valgresultatet blir det samme som dagens meningsmåling ville Arbeiderpartiet, Rødt og SV fått flertall i bystyret med til sammen 22 mandater.

Selv om Ap er stabile sammenlignet med forrige valg, viser dagens måling en stor nedgang sammenlignet med tidligere lokale valgmålinger. Det har en naturlig forklaring, ifølge ordførerkandidat Jarle Aarbakke.

– Jeg registrerer at dette er en kraftig nedgang, som vi forventet fordi vi i Ap gjorde en feil i bystyret i forrige uke. Det gjaldt et vedtak om markagrensen, der vi og flere partier stemte på et forslag vi egentlig var mot, og som mange av våre velgere var mot. Vi har innrømmet feilen, tar ansvaret og går videre fremover, sier Aarbakke til VG.

Høyre halvert

Aarbakke finner likevel et solid lyspunkt i målingen.

– Det viktigste med VGs måling er at den viser fortsatt flertall for å kaste det borgerlige styret og det inspirer meg kolossalt i arbeidet fremover. For sammenlignet med forrige valg er den store taperen er ikke helt uventet Høyre, med sin purunge ordførerkandidat Kristian Støback Wilhelmsen (23).

I januar trakk byens karismatiske og populære ordfører Jens Johan Hjort sitt kandidatur på et høydramatisk nominasjonsmøte som sendte sjokkbølger ut i partiet. Høyre ligger nå an til å få åtte mandater i bystyret – halvparten så mange som partiet har i dag.

TROMSØ-SENDING: Se VGTVs valgsending direkte fra Tromsø. Foto: Terje Mortensen (VG)
Jens Ingvald Olsen (Rødt) Foto: Ronald Johansen
Høyres ordførerkandidat Kristian Støback Wilhelmsen Foto: Ronald Johansen
Foto: Skjermbilde av VGs partibarometer.