Tematikken under debatten var boligpolitikk. Jan Tore Sanner, kommunal- og moderniseringsminster, og Bjørnar Moxsnes, leder for partiet Rødt, var blant politikerne som var til stede.

Til ordførerduell møtes Jarle Aarbakke (Ap) og Kristian Støback Wilhelmsen (H).

NRK har i år lagt ut på en fire ukers valgkamp-turne. Det hele startet med partilederdebatt i Arendal 17. august.

Programlederne under sendingen fra Hålogaland Teater var Ingunn Solheim fra NRK Debatten, Mathias Nylenna og Niklas Baarli fra NRK P3s Verdens Rikeste Land.

Sammenligner Tromsømarka med Central Park

Mandag kveld ble blant annet Tromsømarka diskutert. Ved siste kommunestyre kom Arbeiderpartiet med et forslag om å åpne for boligbygging i Tromsømarka - nærmere bestemt mellom Mortensnes og rideskolen. Forslaget ble vedtatt. Så mye som 1.000 boliger vil kunne bygges i området.

Etter massiv kritikk - blant annet fra iTromsø som mente det var en "markspist, politisk beslutning" og fra andre politikere - har partiet sagt at de vil prøve å få vedtaket gjort om. Tromsømarka-saken har blitt en av de viktigste sakene i valgkampinnspurten.

Henrik Romsaas er leder for Tromsømarkaprosjektet. Han har naturligvis engasjert seg sterkt i saken om å bygge boliger i Tromsøs Central Park.

Les også: - Uventet og trist

Mandag kveld innledet han debatten på NRK om Tromsømarka. Romsaas ble invitert av NRK til å delta i debatten på Hålogaland Teater. Dette var noe han ikke kunne si nei til, til tross for at han nå har flyttet til Tyskland.

- Jeg skulle tilbake til Tromsø for å jobbe noen dager uansett, men da jeg fikk tilbudet om å være med her, så kunne jeg ikke takke nei. Samtidig fikk jeg noen ekstra dager i Tromsø, sier han til iTromsø like før sendingen startet.

- Tromsømarka er jo mitt hjertebarn, legger han til.

I sendinga åpnet han med å si at "marka vi har på Tromsøya kan vi sammenligne med Central park".

- Tromsø er en utelivsby. På Manhatten går man på Broadway. I Tromsø har vi lysløypa, sier Romsaas.

- Et ran av Tromsømarka

Etter Romsaas fikk SV-politiker Ingrid Kielland ordet.

- Det som har skjedde i kommunestyret er et ran av Tromsømarka. Vi har nok arealer til å bygge på. Det er ikke nødvendig å ta av Tromsømnarka for å bygge boliger, sier Kielland.

Det var Arbeiderpartiet som fikk gjennom forslaget om å bygge boliger, men Kielland mener Ap ikke bør få all kjeften for vedtaket.

- Det var en katorisk prosess. Det var ikke bare Ap sitt forslag. Det kom også fra Høyre, Venstre og Frp sammen, sier Kielland

Byråd for byutvikling Britt Hege Alvarstein forsvarte at noen i Frp har stemt for Arbeiderpartiets omstridte forslag.

- Noen av medlemmene våre stemte for vedtaket. Det kan være en måte å bidra til ja-holdningen til byrådet. Vi skal ta en konsekvensutredning. Det er et lovlig fattet vedtak fra kommunestyret, sier Alvarstein.

Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Kristin Røymo, som forøvrig meldte seg for syk til å stille opp til iTromsøs byutviklingsbad, stilte opp til NRKs debattsending. Hun har tatt på seg skylden for at forslaget om å bygge boliger i Tromsømarka gikk gjennom og har sagt at Arbeiderpartiet snur i saken.

- Det vi gjorde på fredag var at det vedtaket som ble fattet var feil. Sterkest for meg etter dette er responsen vi har fått fra folk. Folk er taknemlig for at vi sier vi har feil, sier Røymo.

Høye boligpriser

De høye boligprisene i Tromsø ble også tema under debatten. Der stilte Rødts Bjørnar Moxnes. Partiet har gjort det svært bra på siste meningsmåling gjennomført av VG, som viser at partiet kan bli tredje størst i Tromsø. Moxnes mener det må tas grep for å gjøre noe med boligprisene.

- Det er to grep vi kan gjøre hos kommunen. Vi må bygge ut gode rimelige utleieboliger og kommunen må sette spaden i jorden for å bygge ut, sier Moxnes.

På andre siden av debattbordet står Jan Tore Sanner (H), kommunal- og moderniseringsminister.

- Det er bra at mange i Norge eier sin egen bolig. Det bygges flere boliger enn på mange år. Nybyggingen går kraftig opp. Når det ikke bygges nok, gå prisene opp.

- Utleieboliger, vi har økt satsingen med 50 prosent på to år. Rekordstor satsing på studentboliger, dette skjer også i Tromsø, legger han til.

Det var en påstand Røymo ikke kunne si seg helt enig i.

- Det vi trenger er at det bygges nok. Det skjer ikke nå, sier Røymo.

Byråd for finans, Jonas Stein, mener at det som kan hjelpe mot høye boligpriser er å sørge for at det blir bygd flere boliger.

- Jeg har ikke tro på å bygge store kommunale betongblokker som Rødt ønsker. Det viktigste vi kan gjøre som lokalpolitikere er å få fart på boligbyggingen, sier Stein, som legger til at de har fått satt i gang byggingen av 500 studentboliger ved Dramsveien.

Les også: Varsler rekordår for studentboliger

Kristin Røymo fikk lov å svare på hva hun ville gjort hvis hun kunne gjort akkurat det hun ville de neste fire årene. Og hvis Ap kommer til makta lover Røymo at det ikke blir passiv boligpolitikk i Tromsø.

- Hvis de unge skal ha sjans til å skaffe seg en bolig, så må vi ta i bruk mange virkemidler, sier hun.

Ordførerduell

Arbeiderpartiets ordførerkandidat Jarle Aarbakke og Høyres ordførerkandidat Kristian Støback Wilhelmsen møttes til duell i NRK-sendingen. De ble introdusert som "på hver sin side av livet".

Les også: Ting som er yngre enn Aarbakke og eldre enn Wilhelmsen

Wilhelmsen mener at Aarbakke og Ap vil gi Tromsø en vinglete tid i vente:

- Saken om Tromsømarka er et godt eksempel. De skiftet mening etter to dager. Flaks at denne saken kom opp to uker før valget, sier han

Videre trekker Wilhelmsen fram Tromsøbadet, der Ap ville bygge et billigere badeland.

- Vi går for Tromsøbadet, sier Aarbakke.

- Dette byrådet har ført med seg mye gjeld til etterkommerne, sier han og mener at Wilhelmsen ikke vil ha kontroll over økonomien dersom han kommer til makta.

INNLEDET: I NRKs valg-debatt i Tromsø mandag kveld fortalte Henrik Romsaas om Tromsømarka. Foto: Lena Verås Eriksen