Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) ankom mandag en regntung Tromsø med en gavepakke til kommunen signert regjeringen: hele 7,8 millioner kroner i veksttilskudd fra neste års budsjett.

Det er en markant økning fra 2015 da Tromsø mottok en halv million i veksttilskudd.

– Vi vet at det koster å vokse, man trenger infrastruktur, barnehager, skoler og andre tjenester. Tromsø er en by med en sterk vekst og vi ønsker å motivere til slik vekst. Tromsø er blant de kommunene som vil få størst utbytte neste år, sier ministeren.

Regjeringen la om tilskuddsordningen i fjor med en økning fra 60 til 344 millioner. Nå belønner de kommuner som kan vise til halvannen prosent befolkningsvekst.

Stor betydning

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) og byutviklingsbyråd Britt Hege Alvarstein (Frp) jubler over gavepakken fra regjeringen.

– Det viser at det lønner seg å satse på byutvikling slik som det sittende byrådet har gjort, Dette vil ha stor betydning for Tromsø og den videre utviklingen av byen. Regjeringen forstår hvor viktig det er å gjøre kommunene bedre rustet til å takle vekst, sier Alvarstein.

Gjøre seg attraktiv

Tilskuddet vil blant annet kunne brukes til å ruste opp Tromsø-skolen, bygge flere barnehager, veier og gang- og sykkelstier. Byrådslederen sier at pengene vil komme godt med i den overordnede strategien å bli en mer attraktiv by hvor flere vil bo, og nevner blant annet Tromsø-badet, terminalutbygging og IKEA som viktige faktorer. I tillegg skal kommunen bygge 440 nye boliger i en fireårsperiode.

– Fra kommunen sin side må vi redusere byråkratiet rundt privat boligutbygging. Alle ønsker flere nye boliger og vi må legge til rette for en slik vekst, sier Hilmarsen.