Til tross for at det var kabinenes siste kommersielle arbeidsdag før Fjellheisen stenger for oppgradering, var det lite vemod å merke verken blant personalet eller de siste passasjerene. Kabinene har vært i bruk siden 1961 og skal nå pensjoneres. Velfortjent, vil vel mange si.

Historisk tur

– Det var en kjempeflott tur, sier Silje Lægreid med sønnen Helmer Lægreid Bjørkedal på magen i det de kommer ut av kabinen som har fått navnet «Selen».

Helmer tar det hele med ro og innser vel ikke at han faktisk har vært med på en historisk tur.

– Det er faktisk hans første tur med Fjellheisen og selv om det var siste tur med denne vogna blir det vel neppe hans siste tur med Fjellheisen, sier moren.

Vemodig

De bor i området og da de ble klar over at det i dag var mulig å ta heisen opp gratis, var de ikke tunge å be.

– Vi slengte oss rundt og ble med opp. Det er litt spesielt å få være med på den siste turen. Selv om det skal bli bra med noe nytt er det jo litt vemodig; vi er jo vant til de gamle vognene, sier Lægreid.

Mannen som fikk æren av å føre Selen ned for siste gang var Tobias Schreuder. Han takker for seg samtidig med «Selen» og «Isbjørnen», som er navnet på den andre kabinen.

Siste arbeidsdag

– Dette er min siste arbeidsdag før jeg nå skal i Forsvaret. Det føltes veldig merkelig og trist, samtidig som at jeg er lettet. Det er vel det som kalles blandede følelser, sier han med et smil.

Han startet sin karriere i selskapet for to år siden da han var 16 år.

– Nå er de travle dagene over, avslutter Schreuder.

Og de ordene kan vel gjelde både ham og de to ikoniske kabinene. Hva som skjer med «Isbjørnen» og «Selen» nå er ikke avklart, men ifølge Fjellheisen skal de fortsatt være en del av bybildet.

Fjellheisen vil forbli stengt til i februar/ mars og både «Isbjørnen» og «Selen» vil selvfølgelig delta i arbeidet med å oppgradere anlegget, men vil altså aldri ta med seg en betalende passasjer igjen.

INN FOR LANDING: Det knipset fra mobilkameraer og ble filmet flittig for å markere den historiske turen. Foto: Åsgeir Johansen
PÅ VEI OPP: Det var så mange turister og fastboende som benyttet seg av Fjellheisens gratistilbud i dag at «Isbjørnen» måtte også kjøre opp for å hente de som ikke fikk ble med «Selen» ned. Foto: Åsgeir Johansen
Siste natt med gjengen for de ansatte ved Fjellheisen. Foto: Åsgeir Johansen