Mandag kveld inviterte iTromsø til byutviklingsdebatt på Hålogaland Teater. Der kom det frem mange store visjoner for både sentrum og Tromsømarka. Byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) snakket varmt om havet og et uforløst potensiale i indre havn.

Han mener at én viktig faktor i dette er å begrense privatbiltrafikken i sentrum, blant annet ved å begrense parkeringsmulighetene. Tromsø må utvikle seg til å bli en "smart city" der biltrafikken fortsatt legges under bakken, sa han.

- Vi må ta i bruk ny teknologi i planene for ny kollektivtrafikk, også innad i byen. Vi må tenke nytt om biltrafikk i sentrum, samtidig må vi også ta inn over oss at vi bor en plass der det ikke er så behagelig å gå fra Fredrik Langes gate til Hålogaland Teater i snøkav og Balsfjord-vind. Da hadde det passet med en liten "tram" som kunne fraktet folk frem og tilbake i byen. Jeg ser også for meg at vi kunne hatt en liten båt eller ferge som kunne fraktet folk - for eksempel over sundet slik man hadde før i tida, sa Hilmarsen.

Vil ha en blå park

Han utdyper visjonene overfor iTromsø etter debatten og trekker paralleller til Tromsø-marka.

- Vi starter nå arbeidet med å etablere en blå park i Tromsøs indre havn. Det er et prosjekt som Tromsø Havn skal lede og der vi ser for oss et helhetlig prosjekt som vil skape liv langs kaia og der vi bruker havet mer. Jeg ser for meg kafeer, en lang promenade, store friarealer med fontene og plasser der ungene kan dorge fra kaia eller leie en robåt for å komme seg ut i sundet. Vi har brukt 300 millioner på å rense havna, nå kan vi utnytte potensialet som ligger der. Vi ønsker at Tromsø skal være den genuine Ishavsbyen der by og hav knyttes sammen med Tromsø Museum som en perle midt i området, sier Hilmarsen.

Avviste sentrumsdød

Lokalet på HT var stappfullt da Hilmarsen, eiendomsutvikler Gunnar Wilhelmsen, arkitekt Knut Erik Dahl og politiker Ragni Ramberg (Ap) fikk snakke om sine visjoner for Tromsø. Under debatten som varte i en times tid, rakk man å snakke om byutvikling, boligbygging og sentrumsutvikling.

Aktørene var enige i at debatten om sentrumsdøden var kraftig overdreven.

- Sentrum går så det suser. Jeg foreslår at vi slutter å bruke begrepet "sentrumsdød" fra nå av. Vi har store cruiseskip som kommer med tusenvis av turister som bruker tusenvis av kroner på å kjøpe seg joggesko slik at de kan gå rundt Prestvannet. De legger igjen mye penger i sentrum, sa Hilmarsen til latter fra salen.

Også næringslivet er optimistisk.

- Jeg har stor tro på sentrum. Jeg er sikker på at alle de kule butikkene, kafeene og gründerne vil være i sentrum i årene som kommer. Jeg investerer i sentrum og jeg kommer til å investere mer i sentrum i tida fremover, sa Wilhelmsen.

Arbeiderpartiets Ragni Ramberg mener at politikerne må ta grep for å sikre et levende sentrum.

- Vi kan gjøre sentrum mer barnevennlig med enkle grep. Vi foreslår barneparkering i de grønne områdene, da kan vi både bevare de grønne lungene samtidig som man legger til rette for at folk og barnefamilier kan bruke byen, sa hun.

Mer fokus på kunst

Ramberg mener også at politikere og næringsliv sammen må dyrke kulturbyen Tromsø, i tillegg til å ta vare på både natur og en sterk faglig kompetanse som allerede bor i byen.

- Vi må gjøre to ting; vi må sørge for at folk kan bosette seg her og da må vi bygge flere boliger. Men det som får mitt hjerte til å banke er kulturbyen, vi må gi kunst og kultur en langt mer markant rolle enn det den har i dag, sa hun.

Hilmarsen mener at boligpolitikken deres allerede tar høyde for befolkningsvekst.

- Vi lager en helt ny kommuneplan der vi bygger for en enorm befolkningstetthet fra Strandkanten langs Stakkevollveien helt til universitetet. Vi bygger smart og fremtidsrettet, sa byrådslederen.

Levende sentrum

Eiendomsutvikler Gunnar Wilhelmsen beskrev sin drømmeby som en by med et levende sentrum som også har rom til at folk kan bo sentralt i byen. Han ba politikerne om å invitere med seg næringslivet i diskusjonene om byutvikling der man sammen kunne komme opp med store tanker og visjoner. Han mener også at arkitektur bør ha en naturlig plass i de samtalene.

- Tromsø har et levende kulturmiljø, men det må man videreutvikle. Partiene må bruke mer penger på kultur og kunst, det må bli et prioritert område i lokalpolitikken. Får vi det til, så kan vi se for oss en fremtidig by med en helt ny type unge mennesker som ønsker å bo og leve her, sa han.

Tromsø mangler sammenhengende bystruktur

Arkitekt Knut Erik Dahl snakket om sitt drømme-Tromsø som en sosial by med gode møtesteder og åpne byrom. Men:

- Tromsø har alle muligheter, men jeg er skeptisk. Tromsø mangler en god, sammenhengende bystruktur. Politikerne mangler en visjon for hvor man vil hen i byutviklingsdebatten. Man har en ubevisst holdning til hva man bygger og man har ingen arkitektonisk plan for hvordan man ønsker at byen skal se ut, sa Dahl.

Dahl trakk også frem en manglende visuell idé med byen som en faktor, og mener at Tromsø har tålt mer enn nok av det han kalte utseendemessig foreteelser.

- Vi må lage interessant arkitektur, der må utbyggere og det offentlige gå sammen, sa han.