31. august er den internasjonale dagen for å minnes de døde og ikke minst skape bevissthet om at overdoser kan forebygges. For som Bymisjonsprest Kjersti Marie Lægdene sier:

– Overdoser kan forebygges og vi har ingen å miste.

Ordfører Jens Johan Hjort trekker fram enkeltmennesket bak tallene.

– Enkelte etterlater seg sterkere spor enn andre, sier han og forteller historien om da han møtte John-Odd Ludvigsen som døde av en overdose i 2013.

Omsorg

– Det var tydelig at han hadde noe på hjertet og jeg trodde det dreide seg om utfordringer han hadde i sin hverdag, sier Hjort.

Dette viste seg imidlertid å ikke være korrekt.

– Han hadde nemlig vært og sett på ballbingen på Gyllenborg skole og konkludert med at den var skadelig for barna. «Du har en oppgave.,» sa han til meg, «Rydd opp i det.» Jeg synes det var enestående at han viste slik omsorg for andres barn. Det viser at menneskeverdet ikke kjenner noen skiller, fortsetter en tydelig rørt Hjort.

Sammen med Jorunn Lorentzen, leder for UNNs ruspoliklinikk, tidligere rusmisbruker Johnny Risjord og Lægdene holdt Hjort appeller ved mandagens arrangement. Selv om kun en håndfull personer fant veien til arrangementet var det tydelig at markeringen betydde mye for de oppmøtte. Lægdene trakk fram betydningen av en slik dag som en anledning å slippe inn sorgen, men samtidig for å glede seg over livet.

Viktig å markere

Johnny Risjord bidro med rusmisbrukerens synspunkt. Han har vært nykter i mange år og fant styrke i familien for å slippe unna misbruket.

– Det er tross alt de pårørende som betaler den største prisen, sier han.

Bakerst i lokalet, men godt synlig, hadde Inger Hilde Trandem og Elin Fredriksen fra Sosialmedisinsk senter en stand med informasjon.

– Dette er jo en nasjonal og internasjonal dag og det er viktig at den markeres også i Tromsø, sier Trandem.

Senteret ønsket å være til stede også for å gi praktiske råd.

– Det kan være så enkelt som førstehjelp, å røyke stoffet fremfor å bruke sprøyte og at man ikke bør være alene når man bruker stoff.