I en meningsmåling som InFact har gjennomført for VG, oppnår partiet Rødt svimlende 15 prosent oppslutning i Tromsø. Dersom resultatet skulle stå seg etter at velgerne har sagt sitt om to uker, er det intet mindre enn en revolusjon vi er vitne til. En revolusjon som forgjengerne i AKP bare kunne drømme om, selv i sine villeste revolusjonsfantasier.

Samtidig får Arbeiderpartiet i Tromsø regelrett juling av velgerne. Etter partiets marerittuke klokkes partiet nå inn til skarve 25,5 prosents oppslutning i landsdelens største og viktigste by. Den nevnte InFact-undersøkelsen er tatt opp samme dag som byrådslederkandidat Kristin Røymo var tvunget til å kalle inn tromsøpressen for å fremføre sine dype beklagelser for at Ap hadde foreslått – og fått vedtatt – boligbygging i deler av Tromsømarka. Det var en politisk botsgang man knapt har sett maken til, men som utrolig nok ikke skulle forhindre partiets sentrale støttespillere i å forklare den pinlige retretten som den reneste ”statsmannskunst”.

Spørsmålet to uker før valget er om det kun er de aller mest trofaste i Arbeiderpartiet som har mage stor nok til å svelge en av tidenes største valgtabber. De borgerlige samarbeidspartiene kan selvfølgelig kose seg over resultatet av Aps elendige politiske håndverk, men noen grunn til å juble har ikke Hilmarsen & co. Tvert imot. Ikke bare seiler Rødt opp som byens tredje største parti, større en Fremskrittspartiet. InFacts nye valgmåling for Tromsø viser også at de tre partiene på venstresiden – Ap, SV og Rødt – fortsatt ligger an til sammen å få flertall i kommunestyret.

Da Jonas Gahr Støre overtok som leder av Arbeiderpartiet for et drøyt år siden, kuttet han ut partiets mangeårige slagord ”Stø kurs”. Her i Tromsø kan man nesten mistenke Rødts ubestridte lederskikkelse, Jens Ingvald Olsen, for å ha rappet det. Den politiske vaktbikkja har i hvert fall gjennom mange år hatt stø kurs mot strupen til politikerne fra de fleste øvrige partiene. Med god hukommelse om tidligere kommunale prosesser fremstår nok opposisjonspolitikeren for mange som en generell politisk garantist mot politisk slurv og fiksfakserier.

Han har i så måte fått overraskende gode arbeidsvilkår i valgkampen.

For en god del år siden hadde daværende TVTromsø kjempeoppslutning om sine direktesendte kommunestyremøter. Kaoset som rådet på møtene i byens øverste politiske organ fremsto nemlig som den reneste folkeforlystelse, ja, faktisk i så stor grad at møtene på folkemunne ble kalt ”Muppet Show”. Det var en utgave av det samme showet som nylig herjet kommunestyresalen, hvor mange politikere faktisk ikke ante hva de stemte over under behandlingen av kommuneplanens arealdel. I et slikt kaos fremstår man som konsekvent når man velger å si ”nei” til alt. Hele tiden.