Gerd Bjørhovde er nærmeste nabo til studentbyen og spaserer dermed ofte gjennom boligområdet. Hun forteller at dette ikke er første gangen hun har observert søppel slengt langs veien.

– Studentbyen har flotte søppelnedkast som tømmes regelmessig av Remiks. Likevel ser jeg støtt og stadig søppel, møbler, klær og, verst av alt, matrester slengt ved de nedgravde kassene, sier hun.

– Vi må alle bidra

Spesielt matavfall som kastes utenfor kassene, mener Bjørhovde er et problem.

– Kråker og andre fugler kaster seg naturlig nok over disse godbitene, og det bør man vel være glad for. Det er bedre med fugler enn med gnagere! Men jeg ser jo for meg at dette kan føre til en rotte- og museinvasjon, sier hun.

Ifølge Bjørhovde er dette et dårlig et eksempel på den søppelsorteringskulturen som er ønsket i byen.

– Jeg vil gjerne bo i en ren og ordentlig by. Vi har en veldig god ordning som tar seg av søppelet. Det er bare det å få folk til å skjønne at vi må alle bidra, forteller hun og legger til at hun tror at de fleste studentene ikke slenger søppel rundt seg.

– Det er nok mange som gjør som de skal, men så er det noen som ødelegger for alle. Jeg oppfordrer Remiks og Studentsamskipnaden til å ta en prat om hvordan de kan forbedre dette.

Les også: Tilbringer fredagskvelden som søppelvakter

Problemer med fremmedsøppel

Leif Tore Hanssen, eiendomssjef i Norges Arktiske Studentsamskipnad, var ikke kjent med situasjonen tirsdags ettermiddag, men bekrefter at dette har oppstått tidligere i flere av studentbyene.

– Vi har hatt litt utfordringer med at flere enn studenter og Samskipnaden bruker våre avfallssystemer. Eksempelvis avfall etter renovering. I flere av byene har vi nå kameraovervåking og vi ser også da at det er noen gjengangere som gjør dette, sier han og legger til at hvis én person setter søppel ved siden av kassene, leder dette ofte til en kjedereaksjon.

– Det er et fenomen at hvis én gjør det så gjør alle det. De tror kanskje det er fullt i søpla eller greit å sette møbler ved siden av, også har vi det gående. Dette er ingen ønsket adferd, men det skjer og vi tar tak i det fort og rydder opp.

Les også: - En lokal miljøkatastrofe

Kamera kan være løsning

Hvorfor studenter og andre setter søpla si ved siden av ønsker ikke Hanssen å spekulere i.

– De fleste skjønner nok at de ikke skal gjøre det. I noen byer og land er det imidlertid tradisjon for at det du ikke trenger selv, men som andre kan bruke, settes ute på gata også er det noen som tar det. Dette kan skje på høsten når vi har mange nye studenter fra andre byer og andre land som flytter inn, sier han.

En mulig løsning kan være å sette opp kameraovervåking i alle studentbyene.

– Dette er noe vi vurderer. Studenter har i grunn lite søppel på en daglig basis, og vi registrerer fort når det øker i omfang. Likevel setter vi kun opp kamera der vi føler det er nødvendig, forteller Hanssen.

Les også: Norge deltar i kampen mot søppel i havet

Kjedereaksjon: Leif Tore Hanssen forteller at dersom én setter fra seg ting og søppel ved kassene, gjør alle det. Foto: Picasa