Det er varmt inne i stua på Kafé X når tromsøpolitikerne Kristoffer Kanestrøm (Frp), Kristian Støback Wilhelmsen (H), Kine Bergheim (V) og Helga Marie Bjerke (KrF) ankommer for å fortelle Asbjørn Larsen de gode nyhetene.

Hjertevarmt

– Det er alltid hjertevarmt her, sier Larsen og blunker lurt.

I forbindelse med regjeringens opprustningsplan for rusfeltet skal 400 millioner fordeles på landets kommuner for å forbedre tjenestene til de som sliter med rusproblematikk.

For Tromsøs del betyr det omtrent 4,8 millioner i ekstrabevilgninger som nå skal fordeles. De fire samarbeidspartiene har i Tromsø identifisert to felt som de ønsker å satse videre på.

– I Tromsø er det mange frivillige organisasjoner som gjør en fantastisk jobb, noe vi ønsker å styrke og støtte opp om, derfor ønsker vi å gi 500.000 kroner til Kafé X, sier byråd for helse og omsorg, Kristoffer Kanestrøm.

Boliger

Larsen, som har sittet på kanten av setet mens Kanestrøm snakker, blir tydelig glad og spretter opp for å takke.

– Du aner ikke hvor lenge vi har ventet på dette! Nå slipper vi å bekymre oss for hvor pengene skal komme fra og kan heller styrke tilbudet til brukerne våre, sier Larsen.

– Nå slipper dere å slåss mot byråkratiet, sier Bjerke til Larsen.

– Nettopp, nå har vi stabiliteten vi trenger og som gjør det lettere å planlegge, fortsetter Larsen.

I tillegg til å styrke de frivillige organisasjonene skal pengene også gå til å styrke boligtilbudet for personer som sliter med rus.

– Da kan mange få det A4-livet som de ønsker seg og som vi andre tar for gitt, sier Bjerke.

Mer synlig

Bergheim påpeker at boliger er et virkemiddel for å sikre et bedre ettervern og raskere oppfølging for tidligere rusmisbrukere som kommer ut av spesialisthelsetjenesten.

– Det er tida rett etter behandling som er kritisk, fortsetter hun.

Wilhelmsen er glad for at Kafé X nå endelig kan øke bemanningen fra én til to fast ansatte. Det gir ifølge Larsen uante muligheter.

– Det er dere som vet hvor skoen trykker og kan få mer ut av pengene enn det kommunen kan, sier Wilhelmsen til Larsen.

– Vi har lenge hatt planer om å bli mer synlig i bybildet og ovenfor andre i rusmiljøet. Nå har vi pengene som gjør det mulig, avslutter Larsen.

HIMMELFALLEN: Asbjørn Larsen (i midten) ser nesten himmelfallen ut over nyhetene om de ekstra midlene til Kafe X. Kristoffer kanestrøm (fra venstre), Kristian Støback Wilhelmsen, Kine Bergheim og Helga Marie Bjerke stakk innom for å fortelle ham de gode nyhetene. Foto: Åsgeir Johansen
LETTET: En tydelig lettet Asbjørn Larsen (til høyre) forklarer til Kristoffer kanestrøm (fra venstre), Kristian Støback Wilhelmsen, Kine Bergheim og Helga Marie Bjerke hvorfor de ekstra midlene betyr så mye. Foto: Åsgeir Johansen