Bare 20 kilometer fra den nærmeste IS-installasjonen har tromsøkvinnen tatt del i arbeidet med å hjelpe kvinner som har vært utsatt for de forferdeligste overgrep. De tilhører Yasidi-folket som er en etnisk og religiøs minoritet i Irak. Hjelpen skjer gjennom organisasjonen Refugee Alliance som ble etablert i Kristiansand for fem år siden. Til daglig har Tangstad sitt virke i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet – en stilling hun har permisjon fra.

Lang erfaring

45-åringen har lang erfaring i humanitært arbeid både hjemme og utenlandsk. I 12 år har hun vært engasjert av Flyktninghjelpens beredskapsstyrke NORCAP.

– Det jeg opplever i Duhok i Nord-Irak, er spesielt. Refugee Alliance har gått inn blant 140 andre humanitære aktører. Vi har inngått avtale med de lokale myndighetene og setter alt inn på å hjelpe kvinner som har vært IS-fanger og utsatt for de verste overgrepene man kan tenke seg.

Tre måneder

I løpet av tre måneder får disse kvinnene all tenkelig hjelp gjennom et dagsenter Refugee Alliance driver. Målet er å få dem på fote igjen – at de får tilbake troen på seg selv og kan se fremover.

– Dette skjer ved hjelp av ulike tiltak. Foruten meg selv, er fire, lokale kvinner engasjert i tillegg til en mannlig sjåfør. I første omgang skal vi jobbe i ett år, men behovet er så stort at dette kan bli et langvarig prosjekt, sier Gry Tangstad.

Tålmodighet

– Når det gjelder de traumatiserte kvinnene, går arbeidet ut på å gi omsorg, skape trygghet, gi håp og vise tålmodighet. For dem er det snakk om å ta livet tilbake. Da snakker vi om å gjenskape rutiner og skape stabilitet.

Gry Tangstad sier at selv om mange organisasjoner jobber i regionen, var denne formen for hjelp i stor grad fraværende.

Sterke historier

– Totalt er så mange som 3.000-4.000 kvinner kidnappet av IS-soldater og brukt som sexslaver. De yngste har vært bare 13 år, men likevel indoktrinert og brukt som soldater og selvmordsbombere.

– Alle vi skal hjelpe, er jenter med forferdelige historier – ting vi ikke kan forestille oss. Overgrepene har pågått i mange måneder – inntil lokale myndigheter eller familie og slektninger har kjøpt kvinnene fri. Enkelte har også sluppet unna ved å rømme fra IS-regimet, sier Gry Tangstad.

Høy kompetanse

45-åringen forteller at også lokale helsemyndigheter deltar i arbeidet og at de involverte har høy kompetanse på området.

– Det vi erfarer og som er sterkt beklagelig, er at verden glemmer de ulike konfliktene rundt om. I Irak er så mange som 8-9 millioner mennesker rammet av IS-terroren. Av disse har 5,6 millioner behov for nødhjelp.

Korttidsinnsats

– Derfor er blant andre Refugee Alliance på jakt etter nye medarbeidere som kan gjøre en innsats. Og da er all hjelp verdifull – også det vi kaller korttidsinnsats som varer en uke eller to.

Engasjementet til Gry Tangstad går ut i oktober. Etter det skal hun følge opp arbeidet i ett år.

– Det aller viktigste er å ikke glemme konflikten og disse kvinnene, understreker Gry Tangstad.