Tromsprodukt Miljø- og gjenbruksstasjon har i en årrekke leid areal av kommunen på fyllinga i Tromsdalen. Her har de drevet produksjon av fyringsved og bruktbutikk. Med den nye leieavtalen åpner det seg økte muligheter for bedriften som sysselsetter mennesker som sliter med å komme seg inn på arbeidsmarkedet.

Størst på nordnorsk ved

– Utfordringen med ettårige avtaler er at det har vært vanskelig å utvikle virksomheten og gjøre investeringer fordi vi ikke har hatt langsiktighet. Jeg er takknemlig for at vi har blitt enige med kommunen, og vil spesielt takke byråd Kristoffer Kanestrøm og rådgiver Peter Reinholdtsen for at vi har fått til dette, sier Bjørn Gunnar Jørgensen, styreleder i Tromsprodukt.

Tromsprodukts anlegg i Tromsdalen produserer fyringsved så flisa fyker. I tillegg til å forsyne forfrosne tromsøværinger med tørr ved, leverer de også til Svalbard. Området de skal leie er på rundt 20 mål som gir større lagringsplass for all fyringsveden som produseres. Til neste fyringssesong regner Tromsprodukt med å ha produsert nok til å møte etterspørselen utover hele vinteren.

– Vi er den aktøren som selger med nordnorsk fyringsved. Det har vært en lang kamp å få til langtidsavtale, jeg er glad vi er i mål, sier Jørgensen.

Nye oppgaver

– Nå kan vi skape flere tiltaksplasser for folk som trenger trygge og stabile rammer rundt seg. Vi har kjøpt en 1.100 kvadratmeter stor hall av Remiks og dit flytter vi vedproduksjonen. Vi kan videreutvikle miljøbutikken og utvikle nye arbeidsområder, for eksempel snekring av paller for folk som har behov for enkle arbeidsoppgaver, sier Anders Østenrød, påtroppende administrerende direktør på Tromsprodukt.

Omsetningen av fyringsved utgjør i dag rundt tre millioner kroner. De selger 2.500 paller med 1000-literssekker, i tillegg går det mellom 15.000 og 20.000 60-literssekker. 70 prosent blir kjørt ut til kundene.

Kommunen bidrar

– Nå har vi fått en avtale som sikrer driften. Hvert år har vi solgt oss fri for fyringsved, nå kan vi utvide produksjonen og ansette flere på tiltak, som er samfunnsnyttig bra. Fyringssesongen er i full gang og nå er det full rulle til desember, når vi vanligvis går fri for 1000-liters sekkene. Nå er vi på maksimalt antall arbeidere i produksjon, med lengre leieavtale kan vi investere i større produksjonshall og få flere på tiltak, sier Tungodden.

Kommunen eier vel 43 prosent av aksjene i Tromsprodukt, og er glad for den nye leieavtalen.

– Vi er opptatt av Tromsprodukt og jobben som gjøres, derfor vil vi bidra til at de får mer forutsigbarhet, sier byråd Kristoffer Kanestrøm.