Ida Mari Michalsen ser ofte rein rundt arbeidsplassen sin i Niseveien på Kvaløya.

Rett før helgen så hun en rein med masse tau i geviret.

– Tauene var lange og han gikk og tråkka på dem. Jeg syntes synd i dyret og ville høre hvem som hadde ansvar og kunne hjelpe reinen, sier Michalsen.

Ikke Dyrebeskyttelsens ansvar

Michalsen la ut bilde av reinen på Dyrebeskyttelsen Tromsø sine Facebooksider.

Da iTromsø tok kontakt med Dyrebeskyttelsen fikk vi opplyst at de bare tok seg av kjæledyr, men at politi og viltnemnda var informert.

Viltnemnda på sin side forteller at rein regnes som et tamdyr, og at ansvaret ligger hos reineier. De bekreftet at reineier var informert.

– Skjer ofte

Reineier Per Lars Kitti beklager seg overfor Ida Mari som oppdaget og bekymret seg for dyret.

– Reinene mine beiter jo fritt, og det kan ofte skje at de finner gamle taurester fra strømgjerder rundt omkring som de får viklet inn i geviret sitt. Det er faktisk et stort problem for meg som eier, sier Kitti.

Ifølge loven er det ikke lov til å ha rein beitende i tettbebygde strøk.

– Dyra må jo vandre og beite fritt, og det kan hende de havner i tettbebygde strøk som nå, men et større problem er alle disse farlige gjenstandene som de kan finne på veien, sier reineieren.

Gikk bra med reinen

Han brukte nesten en hel dag på å finne igjen reinen som hadde gått seg vill.

– Lørdag formiddag forsvant dyret, og søndag ettermiddag fant jeg den igjen, sier han.

– Heldigvis gikk det bra med reinen. Det hadde vært noe helt annet om den hadde fått strømgjerdet rundt halsen sin. Da måtte jeg i så fall ha avlivet den, sier han.

Spurte PÅ FACEBOOK: Etter at Ida Mari Michalsen oppdaget reinen på villspor utenfor kontoret sitt med et tau inntullet i geviret sitt, ble hun bekymret og la ut bildet på Dyrebeskyttelsen Tromsø sine Facebook-sider. Foto: Ida Mari Michalsen