Tirsdag ble flere tromsøværinger oppringt av det Oslo-baserte markeds- og samfunnsanalyseselskapet InFact. Den automatiserte stemmen i andre enden av røret lurte blant annet på om kommunen bør ha faste ansatte som hovedregel og hvorvidt privatisering av kommunens renholdsarbeid, som kan gi vesentlige kutt i pensjonen til de ansatte, var å foretrekke eller ikke.

Det har fått flere til å reagere. Høyres Tor Arne Morskogen er en av dem.

”Spørsmålene som stilles er så ledende og lite vitenskapelige at jeg inderlig håper at Stig Jakobsen og Anders Opdahl ikke lar seg bruke til å villede innbyggerne om at det som er tatt opp i dag er en seriøs måling,” skriver han på sin Facebook-side.

- Ledende spørsmål

- Dette er ikke en spørreundersøkelse fordi spørsmålene er utformet på en slik måte at svarene allerede er gitt. Sånn man stiller spørsmål får man svar, sier Morskogen til iTromsø.

- Men Arbeiderpartiet får bruke pengene sine som de vil, legger han til.

Spørsmålene som ble stilt:

  1. Er du for eller imot at hjemmetjenesten i Tromsø sentrum skal kunne utføres av kommersielle private aktører?

  2. Det er foreslått å sette deler av kommunens renholdsarbeid ut på anbud. Dette kan medføre at renholdspersonell som er kommunalt ansatt får vesentlig lavere pensjon enn de får i dag. Er du for eller imot en slik anbudsutsetting?

  3. Det er foreslått å innføre et rabattkort for kulturtilbud for ungdom i Tromsø. Er du for eller imot dette?

  4. Hva er viktigst å prioritere i Tromsø – kutt i eiendomsskatten eller mer penger til skole og omsorg?

  5. Bør ansatte i Tromsø kommune som hovedregel være ansatt i faste, hele stillinger?

  6. Bør søndagsfri og søndagsstengte butikker fortsatt være hovedregelen i Tromsø?

  7. Trenger Tromsøskolen flere lærere?

Hva mener du om undersøkelsen? Si din mening i kommentarfeltet!

- Ikke rart folk reagerer

Statsviter og valgforsker Tord Willumsen ved UiT – Norges arktiske universitet har sett på spørsmålene og er ikke forundret over at mange reagerer på spørreundersøkelsen.

- Det er måten man stiller spørsmålene på som gjør at folk reagerer. Spørsmålene oppleves som ensidige, forklarer han.

Ifølge Willumsen er det en grunn til det, og det er vinklingen av saksopplysninger i spørsmålene. Han bruker spørsmål nummer to som eksempel.

- Det er foreslått å sette renholdet ut på anbudet, det er en saksopplysning, men så kommer det at dette kan medføre vesentlig lavere pensjon for de ansatte. Det er for så vidt også en saksopplysning, men den er ensidig vinklet. Man kunne sagt at dette medfører at tjenesten blir billigere og mer effektiv enn den er i dag, og da ville langt flere svart at de ønsket konkurranseutsetting av renholdet, ikke det motsatte, slik det er lagt opp til i spørsmålet, utdyper han.

Alle vil ha goder

Willumsen peker også på spørsmålene om lærere i tromsøskolen og kulturkort til ungdom.

- De aller fleste vil alltid si ja til flere goder. Vil du bli millionær? Ja. Vil du slippe å betale skatt? Ja. Det handler om å også presentere den avveiningen en må gjøre for å få disse godene på plass. Det er ikke ubegrenset med ressurser i kommunen, sier han.

Willumsen er klar på at man i forskningen er veldig forsiktig med å bruke denne type stimuli i spørreundersøkelser, men forklarer at det brukes fra tid til annen, da for eksperimentets skyld eller for å alminneliggjøre temaer som er vanskelige å snakke om.

- Hva vil Tromsø Ap få ut av en slik spørreundersøkelse?

- De har vel allerede bestemt seg for hva de mener, og de kommer ikke til å skifte mening. Jeg tror dette handler om å få støtte for sitt syn, og det har de tenkt å bruke som argument, svarer Willumsen.

For internt bruk

Ragni Løkholm Ramberg i Tromsø Ap opplyser imidlertid at spørreundersøkelsen kun er ment for internt bruk.

- Den skal teste hvordan vårt budskap når frem og blir mottatt. Dette er ikke noe vi har tenkt å presentere som en vitenskapelig og balansert meningsmåling, sier hun.

Hun avfeier kritikken om at spørsmålene er ledende og ensidige.

- Vi driver ikke med forskning, men med politikk. Dette er spørsmål med utgangspunkt i våre viktigste saker, blant annet flere lærere i Tromsø-skolen og privatiseringen av renholderne. Dette er ikke objektive formuleringer, men vår politikk, som vi snakker med velgerne om, sier Ramberg.

Hun forklarer videre at undersøkelsen ikke vil gi noen endelige svar.

- De svarene får vi 14. september. Da får vi vite hvordan folk responderer på spørsmålet om Tromsø-skolen trenger flere lærere. Det er det jo reell uenighet om blant de politiske partiene.

Høyre-politiker Tor Arne Morskogen mener spørreundersøkelsen vil gi Ap akkurat de svarene de ønsker. Foto: Troms fylkeskommune/Lars Åke Andersen
Aps Ragni Løkholm Ramberg opplyser at partiet med undersøkelsen ønsker å se hvordan budskapet deres blir mottatt. Foto: Pressefoto