Tidligere om årene har de forskjellige sidearrangementene på Smakfestivalen blitt fulltegnet på rekordtid. Forskjellige kurs i alt fra partering av lam og lefsebaking til vinkunnskap har gått rett hjem hos mat- og drikkeinteresserte tromsøværinger.

Nå er billettene til årets sideprogram lagt ut – og allerede er de mest populære arrangementene begynt å fylles. Programmet finner man på Smakfestivalens hjemmeside og på deres Facebook-sider.

Begrenset antall

– Kursene har begrenset antall deltakere så om man er interessert i å gå må man melde seg raskt, sier Mona Hessfjord fra prosjektlederen Vican.

Om kurs blir fulltegnet er det like fullt ingen grunn til å bli fortvilet.

– Om et kurs er svært populært og blir fulltegnet raskt vil vi prøve å gjennomføre kurs senere. Vi vil nemlig utvide aktivitetsåret for Smakfestivalen, sier Hessfjord.

I år vil de forskjellige kursene bli holdt på Breivika videregående, i kantina på Kystens hus, samt på forskjellige restauranter i sentrum.

«Mat- og vin-tog»

– Vi vil blant annet ha et «mat og vin-tog» der vi besøker fire forskjellige utesteder i sentrum for å lære om forskjellige typer mat og hvilken vin som passet til, sier Natalie Robertsen fra Vican.

Styreleder i Smakfestivalen, Petter Markussen, gleder seg til de forskjellige kursene og arrangementene i sideprogrammet.

– Det blir veldig spennende å se hvordan alt blir tatt imot av folk. Jeg gleder meg til å spre mat- og drikkeglede til tromsøværingene og bidra til å øke kunnskapen om mat, sier han.

Spent på tørrfisk

Selv er han mest spent på tørrfiskkurset som vil bli holdt på uteplassen Hildr.

– Vi løfter fram den lokale råvaren tørrfisk og viser hvordan man kan være innovativ med de gamle tradisjonelle råvarene, sier han.

Uteplassen Prelaten er blitt offisiell festivalkro der det både vil være åpent for vanlig servering til festivalens deltakere og besøkende.

Mat og øl

I tillegg vil det bli holdt kurs i øl- og matkunnskap.

– Vi ønsker å gi publikum større kunnskap om øl, og hvilke typer øl som passer til hvilken type mat, sier Kristine Ballovare fra Mack – som står som arrangør av kurset.

Deltakerne på kurset vil få en innføring i hvilke øl som passer til alt fra pølser til søtsaker.

Sindre Helmersen vil stille med delikatessepølsene fra hans butikk. Han synes at årets kursopplegg – der flere aktører i Mat-Tromsø har gått sammen om arrangementene – er svært positivt.

Helårsfestival

– Det kreves litt større fasiliteter og ressurser for å gjennomføre slike kurs og det er bedre at man går sammen om å gjennomføre dem enn at man gjør det hver for seg, sier han.

Han mener at samarbeidstanken vil bidra til at Mat-Tromsø blir mer sammensveiset.

– Det kan bidra til at festivalen blir utvidet og kan ha aktiviteter gjennom hele året. Alt trenger ikke å skje i september, men man kan ha aktiviteter knyttet til de forskjellige årstidene, sier han.