I dagens bybilde tar vi turen til Sommerlyst, nærmere bestemt til ungdomsklubben, eller «Sommerlyst Ungdomssenter» som det het da Bente Andenæs og venninnene gikk dit på slutten av 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet.

Andenæs vokste opp i Tromsø, men har nå flyttet til Førde. Hun har tatt vare på inngangspassene fra Sommerlyst-klubben fra 1969 og 1971 da hun var 13 og 15 år gammel. Disse har hun delt bilde av i Facebook-gruppen «Gamle Tromsø».

– Jeg husker at vi gikk dit ofte, men jeg husker ikke hvilke dager klubben holdt åpent, forteller Andenæs til iTromsø.

– Men det var jo litt strengere før i tiden, og det var ikke alltid jeg fikk være ute til det stengte. Det tror jeg var klokken 21.00, forteller hun.

Ekstra stas

På klubbkveldene gikk Andenæs og venninnene sammen til Sommerlyst. Hun husker godt trappen ned til klubben, der man sto i kø.

– Det var jo litt stas å dra dit. Alle venninnene gikk, og man skulle jo helst ta seg litt ut og ha nye klær. Og så var det jo gutter der, sier hun.

På klubben danset ungdommene til musikken som var inn.

– Det var ofte vals, uten at vi slo oss så voldsomt løs. Vi var ganske stivbente hele gjengen, minnes Andenæs.

Passene kjøpte man i forkant, og de var et bevis på at man fikk komme inn og at man var gammel nok.

– Klubben var jo for oss på ungdomsskolen.

Band

Ungdomsklubben var innredet i et bomberom i kjelleren i hovedbygget på Sommerlyst skole, minnes Andenæs' klassevenninne Marit Rotvold.

– Det var diskotek og av og til vaffelsteiking. Det var forskjellige typer kvelder, med oppgaver for dem som var engasjerte, forteller hun.

Innimellom var det også konsert på ungdomsklubben.

– De kveldene var helt spesielle og da var det kjempeoppmøte. Det var lokale gutter fra Sommerlyst som spilte, og de var kanskje to-tre år eldre enn oss.

Heller ikke Rotvold husker med sikkerhet hvilke kvelder klubben holdt åpent, men hun husker at hun og venninnene gikk hver uke.

– Det var noe man gledet seg til. Og ja, vi gikk jo dit for å se litt på guttene også, så vi pyntet oss før vi dro dit, forteller hun.