På kveldstid de siste 20 årene har den tidligere universitetsprofessoren Edward Hough klipt og limt for å gjøre i stand papirminiatyrer i skalaen 1:250 av tyske krigsskip.

Nå skal de sendes av gårde til Midt Troms museum.

– Det har vært utrolig moro å bygge dem, men det er ofte et problem i ettertid. De er for fine til å kaste, men tar for mye plass, så jeg er veldig glad for at de nå er på vei til Midt-Troms Museum. min venn Kjetil Åkra kommer med en ny bok om Tirpitz i ny utgave og skal ha skipene dit, forteller Edward Hough til iTromsø.

– Over ett år

Hough har bygd plastmodellfly så lenge han kan huske og har over 250 fly i samlingen sin. Noen av de er også laget før han flyttet til Tromsø, som har væt hans hjemby siden 1976.

De siste 20 årene har han i tillegg brukt på å bygge tyske krigsskip i papir. Nå er det kun Tirpitz som gjenstår.

– Jeg tør ikke regne hvor mange timer jeg har brukt på dette. Det er veldig tidkrevende og pirkete arbeid, men jeg har holdt på med modellbygging så lenge jeg kan huske, sier 73-åringen, som fyller 74 år neste uke.

Han er omtrent halvveis i byggingen av Tirpitz, som blir hans siste store prosjekt. iTromsø møter Hough hjemme bøyd over arbeidspulten hans i huset på Tisnes, vel 25 kilometer utenfor Tromsø.

– Det er over 500 biter, sannsynligvis mer. Det er små kanoner, to fly og hundrevis av deler. Det er det største jeg har laget og desto større de er, desto mer krevende er det. Tirpitz blir antakeligvis min siste båt og jeg vil nok bruke over ett år i alt på å bli ferdig med den, sier Hough, som har laget i alt 12 båter.

Skipene Scharnhorst, Hipper, Lützow, Königsberg, Leipzig i tillegg til en destroyer, tre torpedobåter, to ubåter og en minesveiper sendes nå av gårde til museet, mens han gjør ferdig Tirpitz.

– Så kommer jeg kanskje til å lage et par jagere til for å ha i bakgrunnen etter det, flirer pensjonisten.

Også til Narvik

Hough sier han ikke kjenner til noen lokalt som holder på med samme hobby; å bygge tyske krigsskip i papir.

– Men jeg det er en del som holder på. Jeg trodde mine var middels gode, men jeg ser nå at de holder et vel så bra nivå som de andre på nettet, sier Hough.

Men det er ikke bare papirmodellbåter som opptar han. Flydillaen gjorde han alvor av da han som pensjonist i 2008 tok flysertifikatet for småfly. Han er en ivrig flyger selv og lager også plastmodellfly. Noen av de er på vei til krigsmuseet i Narvik.

– Jeg er med i TPMK (Tromsø Plastmodellklubb). Parallelt har vi jobbet med å bygge fly som var med i slaget om Narvik. Museet er i ferd med å flytte i et nytt bygg og der skal det stå historien bak flyene, hvem som fløy de og hvem som skjøt de ned, altså hele historien. Det er veldig spennende å være en del av det, sier hough og viser fram ett av flyene fra slaget om Narvik.

FERDIG: Her er noen av bådene som er på vei til Storsteinnes. Foto: Tobias Stein Eilertsen
FLYDILLA: Her er noen av flyene Edward Hough har bygd i løpet av sitt lange liv. Foto: Tobias Stein Eilertsen
NARVIK: Her er et av plastmodellflyene som nå skal til krigsmuseet i Narvik. Foto: Tobias Stein Eilertsen