En ny meningsmåling, gjennomført av Norfakta for iTromsø i samarbeid med NRK, viser en betydelig fremgang for Senterpartiet.

To mandater

Partiet oppnår i meningsmålingen en oppslutning på 3,9 prosent, hvilket er en betydelig fremgang fra forrige måling hvor de kun fikk 1,8 prosent oppslutning.

Se grafikk øverst i artikkelen. Trykk på søylen for å se resultatet fra den ferske partimålingen!

Dersom meningsmålingen hadde vært valgresultatet, ville Senterpartiet fått to mandater inn i kommunestyret, og kunne med det vært nøkkelen til hvem som endte med flertall.

– 3,9 prosent? Er det sant?! Det er jo en helt fantastisk måling for oss, sier Senterpartiets andrekandidat, Sandra Borch.

Joker

Borch er klar på at en meningsmåling ikke nødvendigvis gjenspeiler et valgresultat, men sier at partiet nå er i den posisjonen de ønsker.

– Med to mandater inn i kommunestyret er vi faktisk akkurat der vi vil være. Det betyr at vi kan være den jokeren vi ønsker å være i valget, sier Borch.

Partiet har ikke bestemt seg for hvem de ønsker å samarbeide med, og at de ikke kommer til å gjøre det før valgresultatet er klart.

– Vi kommer til å samarbeide med dem som er villige til å gi oss mest mulig gjennomslag for våre saker, for eksempel at det ikke skal tas noe mer grøntareal fra Tromsøya til andre formål, sier Borch.

Andrekandidaten legger ikke skjul på at hun ønsker seg en plass i det kommende byrådet.

– Samtidig er det ikke sikkert at vi velger side i det hele tatt, vi kan ende opp som et støtteparti i kommunestyret fra sak til sak. Men utgangspunktet vårt er at vi ønsker å komme i posisjon, sier Borch.

Vipper også

Miljøpartiet De Grønne sitter også i en god posisjon, ifølge den nye meningsmålingen. Også de får inn to mandater i kommunestyret, og kan tippe en av blokkene over på flertall.

– Vi har ikke inngått noen formelle eller uformelle avtaler om eventuelt samarbeid etter valget, sier partiets andrekandidat, Terje Traavik.

Også han understreker at partiet vil støtte dem som gir Miljøpartiet De Grønne best mulig gjennomslag for sine saker.

– Hvis vi kommer på vippen, blir det snakk om hvilke av de andre partiene som best kjenner sin besøkelsestid, og hvem som har mest å gi på punktet om å gjøre miljø og økosystem til en reell politisk sak, sier Traavik.

JUBLER: Sandra Borch har all grunn til å smile av den siste meningsmålingen. Senterpartiet bykser fram til en oppslutning på 3,9 prosent. Foto: Ronald Johansen
PÅ VIPPEN: Terje Traavik er tydelig på at Miljøpartiet De Grønne ikke nødvendigvis har tenkt å samarbeide med venstresiden etter valget.