En ny meningsmåling, gjennomført av Norfakta for iTromsø i samarbeid med NRK, viser til dels store endringer i oppslutningen i valgkampinnspurten.

– Arbeiderpartiet går signifikant tilbake i forhold til forrige måling, sier Willumsen.

Ikke uventet

Det er heller ikke uventet, mener valgforskeren.

– Ap gikk inn i valgkampen med en høy oppslutning, og Høyre gikk inn med lav oppslutning. Nå jevner deg seg mer ut, og det er som forventet.

Meningsmålingen ble gjennomført i forrige uke, og endte derfor opp midt i den heteste debatten om Tromsømarka.

– Noe av nedgangen til Ap kommer nok av markasaken, men langt ifra alt, tror Willumsen.

SE GRAFIKK FRA FERSK PARTIMÅLING HER!

Spennende i sentrum

Valgforskeren trekker fram Senterpartiets fremgang som ett av de mest spennende punktene i meningsmålingen.

– Sp går signifikant fram og sikrer seg mandat og vel så det. De ligger mye høyere på denne meningsmålingen enn de gjorde ved forrige valg.

– Hvis man i tillegg legger sammen Senterpartiets oppslutning med By- og landlista, ender partiet opp med høyere oppslutning enn de har kunnet drømme om i lange tider, sier Willumsen.

Han mener partiet har tjent på splittelsen i forkant av valget.

– Jeg kan ikke se at det er noen lokale saker som skulle gi et så solid oppsving i oppslutningen til Sp, så det kan virke som at det har vært mobiliserende for velgerne at partiet gikk splittet inn i valgkampen. Et parti som er i konflikt med seg selv er veldig lammende, og da kan det være bedre å splittes. Det blir færre som kan stå på stand for partiet, men de som gjør det vil gjøre det med desto mer iver, tror Willumsen.

Rødt-fremgang

Som iTromsø meldte tidligere denne uken gjør Rødt det rekordbra i Tromsø.

– Rødt sin fremgang kan ikke forbigås i stillhet. På alle meningsmålinger har de en oppadgående trend, og på denne målingen har de nesten doblet oppslutningen fra forrige valg.

Valgforskeren er svært spent på hvordan partiet vil takle å eventuelt havne i posisjon.

– Det tegner til å bli en knallvalg for Rødt, og det kan gi Rødt en forhandlingsposisjon de aldri har hatt i Tromsø før. Partiet er vant til å sitte i opposisjon, så det vil bli en svær stor omveltning for partiet å eventuelt sitte med makten. Det er veldig mye enklere å ha så klare standpunkt som Rødt har når de sitter i opposisjon enn når man sitter i posisjon, sier Willumsen.