Bildet av den lille gutten, identifisert som en tre år gammel syrisk gutt, har fått massiv internasjonal og nasjonal oppmerksomhet etter at det ble publisert for kort tid siden. Christine Kristoffersen Hansen (33) som bor i Tromsø er en av mange som har reagert på bildet.

– Bildet traff meg rett i hjertet. Det gjør noe med en når man ser en død kropp i samme størrelse som sin egen gutt, sier Hansen, som har en sønn på to år.

Enkeltskjebner

Det nå nærmest ikoniske bildet på flyktningkrisen har skapt debatt om bilder med slike motiver bør publiseres eller ikke.

– Nå går det jo en debatt om hvorvidt man skal vise bilder av døde barn og dele de videre på sosiale medier, men jeg tror kanskje man må vise enkeltmennesker og enkeltskjebner for å virkelig klare å ta den enorme tragedien innover oss, sier Hansen til iTromsø.

Hun satte seg ned på Facebook onsdag kveld og skrev en gripende tekst, som torsdag ettermiddag har fått over hundre likerklikk og flere titalls delinger.

«Så langt kom han aldri»

Her kan du lese innlegget i sin helhet, gjengitt med tillatelse:

«Den tre år gamle gutten. Han med den røde T-skjorta og den knelange olashortsen. Og joggesko med borrelås. Sko som han kanskje akkurat hadde lært å ta på selv. Eller muligens havnet de fortsatt av og til på feil fot, og det ble trangt på stortåa og borelåsen måtte festes innover i stedet for utover. Men ikke denne dagen. Det kan hende mamma eller pappa hadde hjulpet han. De skulle jo tross alt reise langt. Først med flyktningbåt fra Tyrkia til Hellas, i land på øya Kos. Kanskje han, som smågutter flest, syntes det var så stas med båter at han var mer opptatt av fargen på skroget, lyden av motoren – enn av at det etter hvert ble fryktelig trangt om plassen i den vesle jolla. Av de voksnes alvorlige ansikter og tunge ryggsekker. Vi vet ikke, men det kan hende han hørte dem snakke om at de etter hvert skulle gå videre oppover Europa. Mil etter mil, i joggesko.

Så langt kom han aldri. Han lå med ansiktet ned i sanden da han ble funnet av en tyrkisk redningsarbeider. Med den røde T-skjorta rullet opp over magen, ryggen bar og armene ned langs kroppen. Og da han ble løftet opp fra vannkanten, kunne vi se at borrelåsen på den venstre skoen hadde løsnet. De mørkeblå joggeskoene, kanskje i størrelse 23. Like små som skoene som står på nederste hylle i gangen her hjemme. Rett ved soverommet til han som fikk en ekstra lang nattakos i kveld. Han som i dag tidlig klappet av glede da han klarte å ta på støvlene. Helt selv.»

Hun avslutter innlegget med å oppfordre folk til å støtte flyktningene med å gi til Røde Kors.

– Hvis mitt innlegg gjør at flere viser sin støtte er det kjempefint. Send en sms med FLUKT til 2272. Da gir du 200 kroner.

ENKELTMENNESKER: Christine Kristoffersen Hansen (33) som bor i Tromsø skrev en gripende tekst på Facebook etter å ha sett bildet. Foto: Privat