Nå ser det imidlertid ut til at det kan bli en realitet av Hjemmehospice-prosjektet som Sanitetsforeningen har utviklet i samarbeid med Kreftforeningen og Fransiskushjelpen. Det ble klart etter et møte sanitetsforeningen arrangerte med lokalpolitikere torsdag kveld.

- Det er mange som har troen på dette prosjektet, inkludert meg selv, sier Kristoffer Kanestrøm, byråd for helse og omsorg, til iTromsø i forkant av møtet.

Ifølge budsjettet Sjøtun Sanitetsforening har satt opp trenger de over fem millioner kroner.

Oppstart

- Vi får nok ikke til hele beløpet i første runde, men det blir nok til en oppstart når det er vedtatt av kommunestyret, fortsetter Kanestrøm.

Ifølge Unni Yttergård, leder for Sjøtun Sanitetsforening, er de også lovd støtte fra Kreftforeningen.

- Så nå setter vi i gang med pilotprosjektet vårt da det virket som om det er tverrpolitisk enighet om formålet. Det er vi stolte for å få til, sier Yttergård etter at møtet er avsluttet.

Ideen til et slikt hjemmehospice kom fra kreftsykepleier Tone Mette Yttergård. På møtet fortalte hun om en av sine opplevelser med en kreftsyk mann som takket være henne fikk lov til å dø hjemme.

Glad og lettet

- Han var så glad og lettet for å få komme hjem. Vi satte opp sengen hans i stua slik at han kunne se fjellene og følge med på at ungene malte huset mens katta lå i fotenden. Han ville nemlig ha huset i orden før han døde, forteller Yttergård.

Takket være tilfeldigheter fikk denne mannen oppfylt sitt ønske og nå ser det altså ut til at flere kan få tilbringe sine siste dager i eget hjem. Som en del av prosjektet inngår både sykepleiere med spesialkompetanse og frivillige som kan bidra til å gjøre hverdagen lettere både for pasienten og familien.

- Det kan føre til store besparelser både for kommunen og for UNN som ellers måtte sørge for slike pasienter på sykehuset, forklarer Unni Yttergård som nå søker etter frivillige til å delta i prosjektet.

TVERRPOLITISK: - Dette var et møte jeg gjerne ville gå på, sier Gunhild Johansen (SV, lengst til høyre) som deltok på møtet sammen med Krsitian Støback Wilhelmsen (H, fra venstre), Kristoffer Kanestrøm (Frp), sykepleier Trine Bergseth, Tone Mette Yttergård, Jorunn Bangsund (H), Unni Yttergård, Mette Kalve, Kirsti Østhagen (alle tre fra NKS) og Ann-Sissel Enoksen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen