Bilder og historier fra flyktninger som risikerer livene sine for å komme til Europa har preget nyhetsbildet den siste tiden. Spesielt har bildet av den tre år gamle gutten som ble funnet livløs på en strand i Tyrkia satt i gang sterke reaksjoner i hele verden. Nå har byrådet i Tromsø bestemt seg for å hjelpe til økonomisk ved å bevilge 100.000 kroner til Flyktninghjelpen.

– Det foregår en stor flyktningkatastrofe, og nå ser det ut som at europeiske ledere tar grep, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) som sikter til at flere europeiske land har åpnet grensene, slik at flyktningene kan fortsette ferden fra Ungarn.

Vil hjelpe

Hilmarsen forteller at de menneskelige tragediene har berørt byrådet.

– Vi bevilger nå 100.000 kroner til Flyktninghjelpen som en symbolsk handling. Vi har lagt merke til det store engasjementet rundt flyktningkrisen og ønsker å ta del i det, sier han.

– Man blir dypt berørt at bildene av disse menneskene. Det er bra å kunne bidra og hjelpe folk i nød, sier byråd for helse og omsorg, Kristoffer Kanestrøm (Frp).

Tromsø har allerede tatt imot 125 flyktninger i år. Byrådsmedlemmene forteller at Tromsø gjerne kan ta imot flere hvis regjeringen gir grønt lys for det.

– Vi tar imot rekordmange flyktninger i år og vi er positive til å ta imot flere. Tromsø er en inkluderende by som bryr seg, sier Hilmarsen.

– Integrering er viktig

Hvor mange flyktninger som får komme til Tromsø og de andre norske kommunene er et nasjonalt spørsmål. Byråd for utdanning, Anna Amdahl Fyhn mener Tromsø er flinke til å hjelpe flyktninger med å integreres i byen.

– Det er viktig for at de skal ta en del i samfunnet. Jeg mener Tromsø har klart dette, sier Fyhn.

Neste uke bevilger byrådet pengene til Flyktninghjelpen. Tuva Raanes Bogsnes, kommunikasjonssjef i Flyktninghjelpen mener det er fantastisk gjort av Tromsø.

– Først og fremst er det en fantastisk handling fra Tromsø som vi setter stor pris på. Pengene trengs ikke minst i områdene hvor det er flest flyktninger, slik som Jordan, Libanon, Tyrkia og Syria. Det trengs også penger slik at vi kan styrke vårt hjelpearbeid i Sør- og Øst-Europa. Den type bidrag betyr mye og inngår i en enorm giverglede blant nordmenn, sier Bogsnes.

Stor pågang

Hun forteller at de den siste tiden har opplevd en stor pågang fra enkeltpersoner, bedrifter og yrkesgrupper.

– Alt dette tegner et bilde av en raus nasjon. Vi opplever at nordmenn viser raushet og nestekjærlighet. Folk har forstått at alle må bidra til å gjøre noe med situasjonen, og et slikt bidrag fra Tromsø er helt avgjørende, sier Bogsnes.

De merker at enkelthistorier, slik som historien om den lille gutten i vannkanten, har gått inn på folk.

– Det var nok den siste dråpen. Nå orker man ikke å se på lengre, sier Bogsnes.

Flyktninghjelpen jobber blant annet i områdene hvor flyktninger har oppholdt seg i mange år. Bogsnes forteller at det trengs penger og fokus på situasjonen – ellers har menneskene ingen fremtid der de er.

– Vi er ordentlig rørt og ydmyk, sier hun.