I mai sa et stort flertall i kommunestyret i Tromsø ja til å ta imot 70 syriske flyktninger i år og 70 til neste år, på grunn av den kritiske situasjonen i det krigsherjede landet.

Preget

I dag gikk byrådslederkandidat for Arbeiderpartiet ut og kritiserte byrådet for å sette bremser for å gjennomføre det kommunestyret sa ja til.

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen kjenner seg ikke igjen i kritikken Røymo kommer med, men forteller at byrådet nå har satt i gang arbeidet med å få syriske flyktninger til Tromsø.

– De siste døgnene har vist en situasjon som har preget oss alle. Vi har gått gjennom det kommunestyret fattet i mai og vi ser at forutsetningene som er satt er oppfylt i år. Vi setter i gang med å ta imot flyktningene vi var anmodet om å ta imot, sier Hilmarsen til iTromsø.

Dekkes av staten

I forslaget til Gunhild Johansen (SV), sammen med Kristin Røymo (Ap), Jens Ingvald Olsen (Rødt), Ann Sissel Enoksen (Sp) og Brynmor Evans (MDG), i kommunestyret i mai påpekte de at "det vil være mulig å fremskaffe boliger, barnehageplasser og personell til å ivareta skole helsetjenester og tjenester fra NAV. Innenfor dagens økonomiske ramme har kommunen ikke mulighet til å ta i mot ekstra flyktninger uten at kommunen får dekket alle de økte utgiftene til".

I vedtaket fra kommunestyret i mai står det at Tromsø kommune tar imot de ekstra syriske flyktningene under forutsetning av at alle de økonomiske kostnadene i tilknytning til dette dekkes av staten.

Dugnad

I juli meddelte byråd for utdanning, Anna Amdal Fyhn, at forutsetningene de satte for å ta imot flyktningene ikke var oppfylt. Hun sa at kommunens økte utgifter som var knyttet til de ekstra flyktningene skulle dekkes av staten og at beløpet var langt fra det kommunen satte som forutsetning. I Aps forslag fra kommunestyret stilte de seg bak forutsetningen om at de ekstra utgiftene måtte dekkes av staten.

Hilmarsen mener dette ikke er en snuoperasjon av byrådet, men at byrådet ser at forutsetningene som ble satt faktisk er oppfylt.

– Det er en ekstraordinær situasjon. Vi må være med på dugnaden. Det er flere millioner på flukt, sier Hilmarsen.

- En gledens dag

Byrådslederkandidat for Arbeiderpartiet, Kristin Røymo, mener at byrådets beregninger av midlene fra staten har vært feil.

- Det er feilaktig fremstilling. Byrådet blokkerte iverksettelsen fordi de forlangte å få en garanti fra staten, noe staten ikke gjør, sier Røymo.

Likevel roser hun Hilmarsen og byrådet.

- Jeg er takknemlig og glad for at Hilmarsen og byrådet snur i saken. Det er en gledens dag midt i all tragedien, sier hun.

- Dette er et fint spleiselag og det er bra at vedtaket vi fattet i mai  blir iverksatt, legger hun til.

- Bremseklosser

SVs ordførerkandidat, Ingrid Marie Kielland, er også veldig glad for det Hilmarsen formidler.

– Det er veldig gledelig at Høyre nå snur, men Høyre og byrådet har vært bremseklosser i denne saken. Det ble vedtatt i mai at Tromsø skulle ta imot 70 syriske flyktninger i år og 70 til neste år. I sommer sa de derimot at kostnadene ikke var dekt, sier Kielland til iTromsø.

– Det at Høyre nå setter i gang viser at den tragedien vi ser også har rørt ved byrådet. Diskusjonen omkring den økonomiske vurderingen kunne vi vært foruten, men nå må vi se fremover. Vi har mistet mye tid, legger hun til.

SVs Ingrid Marie Kielland Foto: Christer Pedersen