Lennart Christensen er blant dem som jobber langs Stakkevollvegen og har Rema 1000 som en av sine nærmeste naboer.

Han og kollegaene er oppgitt over måten butikken kvitter seg med avfallet sitt på.

- Vi har reagert på at de ukentlig tømmer ut hundrevis av liter med juice, melk og brus. De triller ut flasker og kartonger, enten på paller eller i handlevogner, med alt innholdet i, og så står de og tømmer en etter en rett på asfalten, sier Christensen.

- Motbydelig

Christensen forteller at han har sett de ansatte tømme panteflaskene for væske gjennom hele året utenfor varemottaket til butikken.

Det skjer ukentlig, og vel to til seks ganger i måneden ifølge han.

- Dette er til tider svært motbydelig da man noen ganger må gå over en elv av gammel melk for å komme seg til bilen sin som står parkert i samme område.

- Jeg blir ganske oppgitt over det hele. Jeg plasker noen ganger i store dammer med juice eller melk i på vei til jobb, sier Christensen.

Legger seg flat

- Jeg legger meg helt flat og må bare beklage. Vi setter miljøet høyt i Rema og dette skal ikke forekomme. Jeg har ringt rundt til de ansatte, og til de som tidligere har vært ansatt hos oss, og gitt klar beskjed om at dette ikke skal skje. Det ga jeg også beskjed om da jeg tok over den 1. juni, sier nåværende kjøpmann ved Rema 1000 Stakkevollveien, Lisa Ellingsen.

Hun forteller at det ble oppdaget ett tilfelle av forsøplingen etter at hun overtok som kjøpmann, og at dette ble tatt tak i. Utenom den ene hendelsen har ikke denne måten å kvitte seg med avfallet på funnet sted, ifølge Ellingsen.

- Vi bruker avløpene til dette. Den ansatte som er avbildet jobber ikke lenger hos oss. Personen har erkjent å ha gjort det, og alle ansatte har fått beskjed om at dette ikke skal skje igjen, sier hun.

Helles i fjæra

Ellingsens samboer Kenneth Olsen var ansvarlig kjøpmann ved Rema 1000 Stakkevollveien fram til 1. juni, men jobber ikke lenger ved den aktuelle butikken. Han vedgår at den avbildede uttømming av drikkevarer ikke representerer et enkelttilfelle ved dagligvarebutikken, og anslår at det kan ha skjedd ett par-tre ganger i hans tid som kjøpmann i butikken.

- Er du klar over denne praksisen?

- Ja, jeg er vel klar over at det har skjedd noen ganger, men jeg visste ikke at det har blitt helt ut på asfalten rett utenfor. Dette skyldes nok en misforståelse med de ansatte. Vi har gitt beskjed om at det skal helles ut i fjæra og ikke der hvor folk går. Det skaper lukt og er uhygienisk også for oss.

- Men hvorfor velger dere å kvitte dere med avfallet på denne måten? Er det vanlig å helle avfallet rett ut i fjæra eller omgivelsene rundt?

- Slikt avfall skal helles ut i toalettet, men fra gammelt av vet jeg at vi har hatt problemer med toalettene våre og at pumpene har blitt ødelagt de gangene vi har helt det ut inne, sier Olsen.

Han avviser imidlertid at måten de har kvittet seg med avfallet på kan kalles forsøpling.

Skal ikke håndteres slik

iTromsø har forsøkt å få tak i regiondirektør, Ronny Repvik, for en kommentar til saken, men uten hell.

Rema 1000s pressekontakt sendte i stedet dette svaret på mail om hva de tenker om hendelsen:

- Myndighetenes krav, sammen med våre interne krav i forhold til helse, miljø og sikkerhet, samt internkontroll av mat setter føringene for hvordan vi behandler varene i REMA 1000. For å minske svinn av spiselige varer har vi bla. rutiner for nedprising av varer som nærmer seg siste forbruksdato. Avfall skal ikke håndteres som avbildet. Vi beklager tilfellet på det sterkeste. Rutiner for dette vil bli gjennomgått for alle våre butikker for å sikre at dette ikke gjentar seg. Vår hensikt er å kaste minst mulig mat, og vi jobber hele tiden for at våre kjøpmenn skal inngå avtaler med aktører som enten bruker eller håndterer matavfallet på en god måte, skriver Jeanette Johnsen til iTromsø.

Denne tweeten var Rema 1000s svar til iTromsø på Twitter. Foto: skjermdump