Det er en «førstereisgutt» og en garvet veteran som representerer den kulinariske siden av Ishavsbyen i konkurransen Arktisk Kokk.

Mathallens Alexander Wolstenholme deltar for første gang i konkurransen – Eide Handels kokk Øystein Moe har sågar vunnet konkurransen tidligere.

– Jeg er spent og jeg tenker på om jeg har komponert en god nok meny og om jeg klarer å prestere. Alt kan skje når man konkurrerer, sier Øystein Moe.

Spente kokker

Hans unge konkurrent på Mathallen er også spent, men gleder seg samtidig til å delta i sin første store kokkekonkurranse.

– Å delta i slike konkurranser er både lærerikt og inspirerende. Man lærer mye av å øve og man får mye innspill fra de andre kokkene, sier han.

Vinneren av konkurransen får en kulinarisk reise for 20.000 kroner. Det er 15. gang Arktisk Kokk-konkurransen gjennomføres. Det hele foregår i regi av blant andre samarbeidsorganisasjonen Arktisk Meny. Vinneren av konkurransen vil bli presentert på reiselivsmessa «Reiseliv i Nord» som starter i Tromsø i neste uke.

Treretters meny med laks, lam og bær

Da skal de seks finalistene – hvorav to som sagt er fra Tromsø og resten er fra henholdsvis Alta, Harstad, Bodø og Svolvær – tilberede en treretters meny med lokale råvarer.

– Vi skal lage mat av råvarer som vi er vant til å jobbe med. Det gjør det litt lettere, men samtidig kan man ikke slappe av. Alt kan som sagt skje, du kan svi en saus eller brenne en dessert, sier Øystein Moe.

Det som skal havne på tallerkenene til juryen er laks, lam, Gulløye-poteter, jordskokk, samt multer og bringebær.

Menyen klar

– Jeg har menyen klar, men jeg venter med å fortelle hva jeg skal lage. Når man konkurrerer må man imidlertid lage noe nytt og spennende med råvarene – noe man ikke har laget før, sier Moe.

Alexander Wolstenholme letter dog litt med på sløret.

– Jeg skal lage tre sorters laks – kokt, som tataki og som tartar, lammet skal jeg helsteke og komfitere, og bærene skal jeg lage parfait og pannacotta av, forteller han.

Det håper han skal bringe ham til topps i konkurransen. Ikke minst fordi han ønsker å bryne seg litt på sjefen – som har flere eksklusive priser å vise til.

– Gunnar (Jensen red.anm.) har vunnet Det Norske Måltid, så jeg har en vei å gå. Men om jeg vinner vil jeg bli veldig glad, sier han.

Sjefen selv, Gunnar Jensen, har dog en klar – om enn spøkefull – beskjed til den unge konkurransekokken.

– Kommer du ikke på pallen må du jobbe et par uker i fryserommet. Så pass må man kunne kreve, sier han med en latter.

VINNER: Øystein Moe vant Arktisk Kokk i 2001 – da jobbet han på Sommarøya Hotell som kjøkkensjef. Foto: Ann Sissel Jenssen Foto: Ann Sissel Jenssen