I april begynte arbeidet med å finne ut hvordan man best mulig kan hjelpe barn og ungdommer som av ulike årsaker trenger et tilbud. Onsdag ble rapporten overlevert og neste torsdag skal den behandles av byrådet.

– Vi vet at mange barn og unge sliter. Det er godt kartlagt og utredet. Det vi har sett på er hvor det er hull i dagens tilbud og vi har kommet fram til hvordan man best kan hjelpe, sier leder Jonny Røsok Hanssen av fritid i Tromsø kommune.

Han har ledet prosjektgruppa som har vært satt sammen av fagfolk og representanter for forskjellige brukergrupper.

Samler hjelpen

Konklusjonen er å etablere en Barne- og familieenhet, som har barnet i fokus.

– Det er ofte mange fagfolk involvert når et barn eller en ungdom har problemer. Ved å samle oppfølgingen på et sted er målet å få til en bedre tverrfaglig oppfølging. Vi har hatt veldig mange utredninger og samlet inn kunnskap. Nå må vi ta tak i det vi vet og sette i gang, sier byråd Anna Amdal Fyhn for utdanning.

Helga Marie Bjerke i KrF mener dette er et viktig tiltak for å plukke opp de som ikke opplagt passer inn i bolkene som det er lagt opp til i hjelpeapparatet.

– Når et barn har skolevegring, er det da et skoleproblem eller et helseproblem? I stede for å sende barnet fram og tilbake, må man ta tak i problemet, sier Bjerke.

– Mange sliter

Cecilie Haugland fra brukerorganisasjonen Barn av rusmisbrukere har vært involvert i arbeidet. Hun mener det er en god rapport som nå er lagt fram.

– Det er gjort en kjempegod jobb. De har gått bredt ut og vi er mange som har fått komme til ordet. Man må ofte på forskjellige steder for å få hjelp og det kan ta lang tid å få den hjelpen man trenger, sier hun.

Byråd Kristoffer Kanestrøm for helse og omsorg mener det er viktig å få på plass bedre hjelp til de som trenger det.

– I analysene vi har gjort, både i Ungdata og levekårsundersøkelsen, kommer det fram at mange unge i kommunen vår sliter. Det er veldig viktig å gi dem den hjelpen de trenger, fort, sier han.

– En dør inn

Også kommunens etater kultur, idrett og fritid skal medvirke i det nye tilbudet.

– De som sliter er på mange arenaer. Det er de samme barna vi ser, derfor er det viktig at man også har øynene åpne her, sier byråd Vanja Terentieff næring, kultur og idrett.

I Asker kommune er det opprettet en tilsvarende etat og de har gode erfaringer.

– Forebygging vil også være viktig. Jo tidligere man plukker opp et problem, jo bedre er det. Om man skal få til varig endring er det best å gjøre det før barnet har fylt ti år, sier Hanssen.

Det er tenkt at Barne- og familieetaten skal ha et mottaksteam og et inntaksteam.

– Det skal være en dør inn og det skal være lett å ta kontakt og få den hjelpen man trenger, sier byråd Fyhn.