Den foreslåtte politiattesten skal inneholde samme straffbare forhold som de som anmerkes på en barneomsorgsattest – narkotika- og sedelighetsforbrytelser, alvorlige voldsforbrytelser samt legemsfornærmelse, ulovlig tvang og frihetsberøvelse.

Flere av de pårørende iTromsø pratet med på Sør-Tromsøya sykehjem synes det er et bra tiltak.

– Jeg synes ikke det gjør noe at det kommer, sier Marie Benjaminsen.

– Det er vel på lik linje mange i eldreomsorgen som har samme problem som barn, at de ikke kan si ifra. Spesielt de som er dement, så jeg synes det er bra at dette kravet kommer, sier Brita Benjaminsen (47).

Else Marie Nilsen (68) mener det er betryggende.

– Ja, det kan jo skje mye rart, så det synes jeg er greit, sier 68-åringen.

Forlag i fjor

Helsebyrådene i Oslo, Bergen og Tromsø fremmet forslaget for helseminister Bent Høie (H) i april i fjor.

I et brev til ministeren ba de regjeringen om å utvide adgangen til å innhente politiattest for ansatte i eldreomsorgen.

Kristoffer Kanestrøm (Frp), byråd for helse- og omsorg i Tromsø kommune, anser dette som en stor seier.

– Det var jeg som tok opp saken sammen med byrådene i Bergen og Oslo. Vi var i møte med helseministeren og er veldig glad for at det nå kommer opp som et forslag fra regjeringen, sier Kristoffer Kanestrøm til iTromsø.

Han er sikker på at forslaget vil gå igjennom.

– Jeg tok opp saken sammen med Hilde Onarheim (Høyre, byråd for helse- og omsorg i Bergen, red.anm.) og Aud Kvalheim (KrF, byråd for eldre i Oslo, red.anm.). Aud Kvalheim er fra Kristelig Folkeparti, så jeg er sikker på at de vil støtte regjeringen i dette forslaget, sier Kanestrøm.

At det har tatt nesten halvannet år før forslaget kom, bekymrer ikke byråden.

– Jeg er glad for at helseministeren har tatt opp saken og gjort et skikkelig grunnarbeid før forslaget kom, uten tidspress. Dette gir ytterligere beskyttelse til en sårbar gruppe i samfunnet vårt, sier han.

– Viktig

Han legger ikke skjul på hvor viktig han synes denne saken er.

– Det har vært krav om politiattest for å arbeide med barn- og unge, så da er spørsmålet: "Hvorfor har det ikke vært samme kravet til å jobbe med eldre?"

– Særlig de som er dement, er en like sårbar gruppe som de unge etter min mening. De kan bli utsatt for vold og overgrep uten mulighet for å si ifra. Det er et av de siste tabuene i samfunnet vårt og folk som har begått overgrep, bør heller ikke få jobbe med eldre, sier Kanestrøm.

BRA: Else Marie Nilsen (68) synes det nye forslaget fra regjeringen er bra. Foto: Tobias Stein Eilertsen Foto: Tobias Stein Eilertsen
FORNØYD: Kristofer Kanestrøm (Frp), byråd for helse- og omsorg i Tromsø kommune, frammet forslaget. Foto: John Strandmo Foto: John Strandmo