Sammen med May-Lill Klaudiussen fra Finnsnes pakker de to kofferten og setter kursen mot den greske øya Lesvos for å bidra med det de kan for å hjelpe syriske flyktninger. Alle de tre er ambulansearbeidere i Helse Nord – Norum i Tromsø, Stakkenes i Nordkjosbotn og Klaudiussen på Finnsnes.

Medisinsk bakgrunn

– Det at vi har den bakgrunnen og medisinske erfaringen vi har tror vi selvsagt er en fordel. Vi har fått tilbakemeldinger fra andre som er der nede om at det trengs folk som har medisinsk bakgrunn, og til sammen har vi vel rundt 60 års ansiennitet, sier Norum.

Stakkenes peker også på at trioen med sin bakgrunn er klar over hvilke psykiske etterspill som kan komme etter en slik reise.

– I hverdagen møter vi mange ulike menneskeskjebner, og med den jobben vi har er man nødt til å ha en profesjonell distanse til slike opplevelser. Men det er klart at denne opplevelsen kommer til å gå inn på oss, det er vi forberedt på. Også derfor er det veldig godt å kunne reise i en gruppe, slik at vi har hverandre både før, under og i etterkant av reisen, sier Stakkenes.

En uke

Lørdag 19. september setter de tre seg på flyet mot Hellas, og de skal bo og jobbe på Lesvos i en uke før de returnerer til trygge Tromsø.

– Hele beslutningen om å reise gikk egentlig veldig fort. Det startet med at jeg fikk et lite puff ifra kona mi, og det førte til at jeg la ut en status på Facebook med spørsmål om det var andre som vurderte å reise. Kristine og May-Liss meldte seg raskt, og da var det bare å starte arbeidet med å booke og bestille fly og opphold, forteller Stakkenes.

– Det å lese om andre som hadde reist til Hellas for å hjelpe flyktningene var for meg en inspirasjon til å reise, sier Norum.

De to både gruer og gleder seg til å ankomme Lesvos om en drøy uke.

– Det jeg tenker at kan bli tøffest er de enorme kontrastene som er på Lesvos nå. Det er fortsatt turister som ferierer på øya, og på den ene stranda ligger det turister og slikker sol, mens flyktninger kommer i land på en annen strand i nærheten. Slikt er vanskelig å forberede seg på, og det er ingen tvil om at dette vil bli noe helt annet enn vi har opplevd tidligere, sier Norum.

– Vi kommer nok til å lære enormt mye, både på godt og vondt, legger Stakkenes til.

Egen lomme

Etter at reise og opphold var bestilt delte de to at de skulle reise på Facebook. Tilbakemeldingene fra folk har vært enorme, og statusoppdateringene er både delt, likt og kommentert flere hundre ganger.

– Vi legger ut for reise og opphold fra egen lomme, og regner med å bruke cirka 15.000 kroner per person. Etter at vi delte nyheten om at vi skal reise har vi fått enormt mange tilbakemeldinger, og flere lurer på hvordan de kan hjelpe oss av gårde, forteller Norum.

Det førte til at Hermod Steinholm startet en innsamlingsaksjon for å dekke reiseutgiftene til de tre.

Stakkenes og Norum forteller at de er innvilget permisjon uten lønn fra UNN, og de håper UNN kan sponse dem med medisinsk utstyr til reisen.

– Med tapt arbeidsinntekt går vi nok i minus uansett, men tanken var aldri at noen andre skulle betale for verken reise, opphold eller noe annet, så vi er veldig takknemlig for den støtten vi får, både gode tilbakemeldinger og økonomiske bidrag, sier Stakkenes.