Helsesekretærutdanningen startet opp ved Tromsø yrkesskole (senere Breivika videregående skole) i 1971 og har nå i 2015 for første gang to gutter i en og samme klasse.

– Jeg trives veldig godt. Det er kanskje litt tabubelagt med mannlige helsesekretærer, sier Andreas Sørensen (20).

Alle får jobb

20-åringen er meget fornøyd med utdanningen som base inn i helseyrket.

– Jeg tror ikke folk skjønner hva det innebærer å være helsesekretærer og mange tror nok det er en ren administrativ jobb, men det er mye mer. Man har mye pasientkontakt, tar blodprøver og gjør målinger og det er det jeg ser mest fram til, den praktiske delen, sier Sørensen.

Selv har han planlagt å gå rett inn i arbeidslivet, mens han studerer videre.

– Jeg vil bli sykepleier og skal studere videre etterpå. Da er det perfekt å være helsesekretær med turnusjobbing ved siden av studier, sier han.

Klassekamerat Navid Safdari (19) har tenkt i samme baner og liker yrket han nå skal inn i.

– Det er en veldig artig jobb med mange oppgaver man kan gjøre, sier Safdari.

Sylvi Ludvigsen, adjunkt ved Breivika videregående skole, er meget fornøyd med at flere gutter nå tar utdanningen.

– Det er i dag skrikende mangel på helsesekretærer, både ved legekontor og på sykehus. Elevene som tar utdannelsen går rett ut i jobb og spesielt gutter er det mangel på. De får en perfekt vei inn i helseyrket gjennom mye praksis i løpet av studietiden, sier Ludvigsen.

Ønsker flere

Breivika er den eneste skolen i Troms- og Finnmark som tilbyr utdanningen. Veien starter med VG1 helse- og oppvekst, før de går videre på VG 2 helseservice og VG3 helsesekretær. De to sistnevnte linjene er det kun Breivika som har i landets to nordligste fylker.

– Det er trist at det kun er 11 i klassen nå. Vi hadde hatt muligheter til å ta inn mange flere, både gutter og jenter, så vi håper flere får øyne opp for utdanningen. Det er en spennende hverdag der det skjer mye og det er enormt mange jobbmuligheter rett etter videregående. Det er ingen lærlingtid og alle 11 får seg jobb før påske, sier Ludvigsen.

Ludvigsen trekker fram mye praksis på både laboratorium på skolen og på legekontor og sykehus underveis i utdanninger.

– Det er bra for oss som lærer best gjennom praktisk arbeid, sier Dina Haldorsen, som er glad for mannlige studiekamerater.

– Det hadde ikke vært det samme uten dem, sier hun.