Den 10. september gikk startskuddet for årets småviltjakt. Oddmar Isaksen er bosatt på Ringvassøya og er aktiv i fuglehundmiljøet. Han forteller til iTromsø at han er bekymret over utviklingen i rypejakta.

- Det som har skjedd de siste ti årene er at rypebestanden har hatt en sterk nedgang og er i verste fall i fare for å bli utryddet, sier Isaksen.

Isaksen forteller at han har lagt merke til utviklingen over lang tid.

- Jeg er i et fuglehundmiljø som reiser mye rundt, og er derfor godt orientert om det som skjer. I 2009 satt vi i samme situasjon da NINA (Norsk institutt for naturforskning) ville rødliste rypa, sier Isaksen.

Jegere kommer til Troms

Han forklarer at når en art er rødlistet får den et spesielt fokus i forhold til forvaltning.

- Akkurat i år er et spesielt år, fordi rypa fredes i store deler av landet. Mange kommuner har innført jaktrestriksjoner, sier Isaksen.

I Troms er situasjonen annerledes. Spesielt øyene i Troms har hatt en god og levedyktig bestand av ryper i flere år.

- Det er en god rypebestand her. Bekymringen er at når det blir tomt andre steder får vi en strøm av jegere hit, sier Isaksen.

Og det merker han spesielt godt på Ringvassøya. Han mener området blir overbefolket.

- Jakttrykket er sinnssykt og har økt siden 2010. De siste årene har det økt med omtrent 100 jegere per år. Da havner vi i en situasjon der vi har mindre areal per jeger og vi tar ut mer av stamfuglene som vi egentlig skal ha til neste år, sier Oddmar Isaksen.

På øyene i Troms er det i tillegg mye privateid areal. Dette gjør at det ikke drives noen form for forvaltning av fuglene, mener han.

- Private aktører leier ut jaktområder, og de er ikke bevisst i forhold til rypeforvaltning. Det bekymrer oss, sier Isaksen.

- Ser forskjellen

Selv refererer Isaksen til forskning gjort av NINA som viser nedgangen i rypebestanden i hele landet. Men det er ikke bare tall og fakta som motiverer Isaksen. Han ser det selv i naturen.

- Jeg ser forskjellene for hvert år. Vi kan ikke slipe bestanden så langt ned at vi ikke får den opp igjen, sier Isaksen.

Han oppfordrer jegere til å ta ansvar, skyte færre ryper og heller koke mer kaffe.

- Nyt naturen og heng gjerne hagla på veggen et par dager. Vi er nødt til å være varsom, sier Isaksen.

Forsker John Atle Kolås ved Norsk institutt for naturforskning bekrefter at de ser en stor nedgang i rypebestanden.

- Det er registrert en betydelig nedgang, og vi ser at det er store variasjoner fra år til år. Tilfellet nå er at det er en spesielt stor nedgang, og med det grunnlaget er arten foreslått som en nær truet art, sier Kolås.

Halvert hekkebestand

Han forteller at det har vært en nedgang i hele Skandinavia de siste 15 år, og at hekkebestanden er halvert.

- I fjor begynte det å komme en del ryper igjen i Sør-Norge som spredte seg til Nord-Norge. Det tyder på at dette blir et godt produksjonsår for rypa i Nord-Norge, sier Kolås.

Selv bekymrer han seg ikke for at rypa skal forsvinne.

- Men å jakte mye når det er lite rype igjen gir lite produksjonsgrunnlag. Det er gjort grove vurderinger som sier at man kan skyte omtrent 15 prosent av bestanden for å holde bestanden oppe, sier Kolås.

At flere jegere kommer til nord når det finnes flere ryper her, mener han er helt naturlig. Men mer jakt vil holde nede bestanden.

- I november vil den endelige vurderingen om rypa settes på rødlisten bli offentliggjort, opplyser Kolås.

Oddmar Isaksen er bosatt på Ringvassøya og hevder han legger merke til at det er færre ryper for hvert år. Foto: Privat