Nå har kommunen og Røde Kors gått sammen om en ny, felles utstyrssentral – et lavterskeltilbud hvor alle som ønsker kan låne sports- og fritidsutstyr – helt gratis.

– Jeg er så uendelig stolt over at vi har fått til denne sammenslåinga. Det er mange som har bidratt for å få det til. Blant annet har Aurora Kino halvert leien her og byrådet har gitt 75.000 kroner til Røde Kors for koordinering av samarbeidet, forteller Vanja Terentieff, byråd for kultur og idrett.

Midt i knutepunktet

Kommunen har holdt til på Stakkevollvegen og Røde Kors i Mellomvegen, men nå samkjører de - og åpner sammen i nytt lokale midt i knutepunktet i Tromsø for barn og unge.

– Å få være her på Rådhuset, midt mellom kinoen og biblioteket, er bedre enn vi noen gang kunne håpet på. Her ligger vi kjempesentralt og blir enda mer synlig, sier Heidi Lydersen – leder av frivillighetssentralen i Røde Kors.

Hun forteller at å låne gratis tur- og sportsutstyr har vært svært populært.

– Vi har merket en tredobling av utlån de siste årene, så det blir flott å slå seg sammen og ha mer utstyr å tilby.

Åpen for alle

Den felles utlånssentralen inneholder utstyr for flere hundre tusen kroner, og består av blant annet sykler, ski, telt, sko, bæremeiser og soveposer.

– Det er viktig å understreke at dette er et tilbud for alle. Kanskje har man ikke råd, kanskje trenger man bare utstyr for den ene turen man skal på eller kanskje har man lyst til å prøve noe nytt uten at det skal koste skjorta, sier Lisa Hoen – kultur- og idrettssjef i kommunen.

Partene understreker at det ikke bare handler om et økonomisk hensyn, men også et miljøhensyn og om folkehelsa.

– Dette er en vinn-vinn situasjon for så mange. Vi er ikke helt på plass enda, men satser på å flytte oss inn steg for steg og å etter hvert kunne utvide åpningstidene.

Det er fortsatt ikke sikkert når utlånssentralen åpner i de nye lokalene, og foreløpig fungerer de to sentralene som før.

Skulle vært samisk hus

I fjor sommer ble det annonsert at de samme lokalene skulle bli til et samisk hus.

– Tromsø sameforening har ikke vist noe initiativ til etablering av et samisk hus her. Vi tenkte at det ble for ille å bare la lokalene stå tomme, så nå åpner vi den nye utstyrssentralen her og har det som en prøveordning, forklarer Hoen.

GRATIS UTLEIE: I mars i år åpnet Janne Wilhelmsen og Jonny Hanssen i Tromsø kommune en sentral med helt nytt utstyr til både store og små i familien. Nå har de utvidet tilbudet og slått seg sammen med Røde Kors i nye lokaler på Rådhuset, hvor de håper å åpne i løpet av vinteren. Foto: Tom Benjaminsen