Varaordfører og Frp-kandidat Anni Skogman uttalte tidligere denne uken at hun var skeptisk til at tromsøværinger var villige til å åpne hjemmene sine for flyktninger, men nå har over 40 tromsøværinger meldt interesse for nettopp dette.

Tidligere denne uken ble nemlig nettsiden tilfluktshjem.no lansert av Vårt Land og bidra.no. Her kan man registrere navn, kontaktinformasjon og hvor mange mennesker man har plass til.

– Vi ønsker å komme i kontakt med folk som har et ledig rom, en hytte som står ubrukt eller har andre muligheter for å tilby husrom. Dersom det blir behov for privat innkvartering, vil vi overlevere innsamlede data til relevante myndigheter, forklarer Jan-Olav Ryfetten, styreleder i bidra.no, til Vårt Land.

Til nå viser nettsiden at 40 personer i tromsøområdet har registrert at de kunne tenke seg å åpne hjemmet sitt for syriske flyktninger.

Fortsatt skeptisk

– Veldig mange prater, og ikke fullt så mange gjør noe. Jeg skulle likt å se den tromsøværingen som stiller seg klar til å bosette 2–3 flyktninger hjemme hos seg selv, uttalte Anni Skogmann i en debatt tidligere denne uken.

Hun er fortsatt skeptisk til at tromsøfolk vil kunne huse flyktninger over lengre perioder, men er positivt overrasket over folks engasjement.

– Det er jo selvfølgelig fint at folk vil hjelpe, men jeg er fortsatt spent på hva som skjer når det blir konkret. Dette gjelder jo ikke husing i en uke eller to, men over lengre tid, sier Skogman til iTromsø.

Skal følge opp

Den sittende varaordføreren fulgte opp de originale uttalelsene med å si hun gjerne ville ha navn og adresse på dem som faktisk ønsket å huse flyktninger, noe det nå kan se ut til at hun får.

– Jeg hadde ikke hørt om denne nettsiden før jeg ble kontaktet nå, men det er jo nettopp konkret informasjon på folk som vil åpne hjemmet sitt jeg har vært ute etter. Dette kommer vi selvfølgelig til å sjekke ut nærmere når det blir aktuelt, konstaterer hun.

Behandles ansvarlig

Til egen avis har nyhetsredaktør i Vårt Land, Magne Henriksen, uttalt at all informasjon vil bli tatt godt vare på samt at man ikke forplikter seg til noe ved å registrere seg.

– Nettsiden vil samle inn data fra dem som registrerer seg og gi kommunene en oversikt over hvor det finnes ledig bostedskapasitet. Dataene som samles inn vil bli behandlet ansvarlig, konstaterer han ovenfor Vårt Land.

Anni Skogman er positiv til at tromsøværinger vil tilby hjemmene sine, mer spent på å se hvordan det vil kunne gjennomføres i praksis. Foto: Ronald Johansen