Kommunestyrets vedtak om kommuneplanens arealdel for Tromsø kommune 2015–2016 har skapt så stort hodebry for fylkesmannens saksbehandlere at de ber kommunen klargjøre hva som egentlig ble vedtatt 26. august.

Nå innstiller fylkesmannen behandlingen av 36 klagesaker i påvente av svar fra kommunen.

Ny behandling?

– Etter vår vurdering hefter det per dags dato så stor usikkerhet ved plansituasjonen at vi ser oss nødt til å avvente vår behandling av samtlige klagesaker fra Tromsø kommune hvor kommuneplanen kan komme til anvendelse, inntil kommunen har kommet med en avklaring i saken.

Det skriver kommunaldirektør Jan-Peder Andreassen hos Fylkesmannen i Troms til ordfører Jens Johan Hjort. Fylkesmannen mener det er svært uklart om kommunestyret har ment å vedta kommuneplanens arealdel, fordi det ikke er mulig å fastslå med sikkerhet hva som faktisk er vedtatt for de enkelte eiendommer planen omfatter.

Fylkesmannen mener dessuten at en rekke av forslagene som ble fremmet og vedtatt i kommunestyret 26. august «synes å kreve ny behandling etter prosessreglene i plan- og bygningsloven før de eventuelt kan vedtas med bindende virkning».

Stiller spørsmål

– Vi vil understreke at vi anser den uklare plansituasjonen som svært uheldig, spesielt for de berørte parter i byggesaker som er til behandling på nåværende tidspunkt, heter det i brevet.

Kommunen får frist til 18. september med å svare på følgende:

• Hvilken kommuneplan er gjeldende for Tromsø kommune per dags dato?

• Dersom man anser kommuneplanens arealdel for 2015–2026 som endelig vedtatt, hvilke områder er eventuelt unntatt rettsvirkning som følge av de vedtatte/foreslåtte endringene?

• Hvilken plan gjelder for områder som eventuelt er unntatt rettsvirkning?

• Hvilke planbestemmelser gjelder innenfor planområdet?

• Når forventer kommunen at et endelig plandokument vil være utarbeidet?

Lovlighetsklage

Ordføreren har allerede satt sine medarbeidere på saken for å gi fylkesmannen svar. Han oppfatter ikke brevet som refs av Tromsø kommune.

– Jeg oppfatter det ikke som refs, jeg leser brevet som et signal om at fylkesmannens ansatte er frustrerte og mener det er uklarheter i vedtaket som ble fattet i kommunestyret. Jeg har satt våre fagfolk på saken så får vi se om de er enige med fylkesmannen, sier Jens Johan Hjort.

Han mener det er uheldig at klagesaker ikke blir behandlet som følge av uklarheter om hva kommunestyret egentlig har vedtatt.

– At klagesaker stilles i bero, er ikke bra. Det betyr at Tromsø ikke får klagesaker behandlet, det er noe jeg tar på største alvor.

I tillegg til fylkesmannens spørsmål har SV levert lovlighetsklage etter kommuneloven på vedtaket om kommuneplanens arealdel. Partiet ber om at saken blir tatt opp igjen i kommunestyret slik loven gir anledning til.

LES OSGÅ: – Vi krever ny behandling