Denne uken har 160 første års medisin- og tannlegestudenter ved Universitetet i Tromsø hatt kurs i livreddende førstehjelp.

Kursansvarlig Mads Gilbert er meget fornøyd. Fredag fikk studentene prøve seg på 16 ulike scenarioer, alt fra bilulykker til hypotermi og klatreulykker i terrenget rundt Kraft og lysløypa

– Universitetet i Tromsø er nok det eneste norske universitetet som vier en hel uke til dette viktige kurset. Vi er svært glad for at det blir prioritert av Universitetet, for det er jo en del kostnader, sier Mads Gilbert, som ikke legger skjul på hvor viktig han mener kurset er.

– Jeg har holdt dette kurset i 25 år og det blir stadig bedre. Det er sannsynligvis det mest interaktive førstehjelpskurset på norske universiteter og Tromsø by får nå 160 nye dyktige livreddere. Data viser at i Tromsø når 7 av 10 faller livløse om, får de god HLR (Hjerte-, lunge, redning) før det kommer ambulansepersonell til, siter Gilbert.

Hyller studentene

Sammen med prof. Knut Fredriksen og TAMS (Tromsø Akuttmedisinske Studentforening), har kurset de siste 13 årene blitt utviklet til et kompakt og interaktivt kurs. De eldre studentene og TAMS-medlemmer er uunnværlige hjelpelærere.

– De er en kjempeorganisasjon og gode forbilder for de nye studentene. Det er medisinstudenter som er grunninnstruktører og de har en formidabel kompetanse, sier Gilbert.

Plan Blå

Det studentene i hvert fall sitter igjennom med etter denne uken er fargeforkortelsen Blå: bevissthet, luftvei og åndedrett.

– Vi har lært utrolig mye denne uken. Vi har brukt plan Blå og det er det nødvendige man må sjekke før man eventuell begynner med HLR i livreddende situasjoner, sier førsteårsstudent Polina Siguina (23).

Medstudent Marte Stefferud har samme inntrykk.

– Det har vært utrolig nyttig og lærerikt og at flere lærer seg grunnleggende livredding er veldig bra for byen, sier Marte Stefferud (19).

Dette er de følgende postene studentene gikk igjennom i går i de simulerte situasjonene: sykkelulykke, savnet spedbarn/omsorgssvikt, bilulykke, røyk/brannskade, brystsmerter/hjertestans, klatreulykke, kuttskade, hypotermi, overdose, smittefare, pustevansker, arbeidsulykke.

– I alt har 160 studenter de gått gjennom 16 poster med veldig realistiske førstehjelpsscenarioer. De vet ikke hva de kommer til, men lærer alt fra å sikre og håndtere skadested. Studentene har blitt svært dyktige i løpet av denne uken på kurset og hvert år får vi nå ut en rekke nye helsearbeidere som blir svært dyktige i livreddende førstehjelp, sier Gilbert.

Studentene hjelper til sammen med ambulanspersonell på en simulert trafikkulykke. Foto: Tobias Stein Eilertsen
Her ved en simulert teltulykke. Foto: Tobias Stein Eilertsen
Mads Gilbert gir sine instruksjoner og tilbakemeldinger. Foto: Tobias Stein Eilertsen