Ida Rishaug, daglig leder i reiseselskapet Moment Norway, var en av guidene for det svenske arkitektbyrået som er på studietur i Tromsø.

Arkitektbyrået har tatt turen til byen for å se på struktur, byplanlegging og selvfølgelig arkitekturen i byen. De har et tett program for besøket, og i dag var det sykkeltur som sto for tur.

- Det er litt morsomt, for de prøver å se mest mulig rundt seg når de sykler, og tar bilder mens de sykler. Og de tar bilder av ting som andre turister ikke nødvendigvis tar bilde av, som alle typer bygninger og bygningsområder, sier Rishaug.

Forskjell fra Sverige

- Temaet vi følger er skandinaviske røtter, så Tromsø var et veldig bra valg. Her er klimaet en utfordring, så det er interessant å se hvordan man arbeider med lys. Det har vi blant annet vært og sett på i en barnehage ved universitetet, sier arkitekt Anna-Johanna Klasander.

Barnehagen var et av stedene som gjorde størst inntrykk på arkitekten.

- Den er veldig tilrettelagt for barna, og nærheten til naturen var fantastisk. I de store byene i Sverige har de veldig trange og små gårder å leke i, så det er store forskjeller, sier hun.

Sykkel slår buss

Hun synes det er interessant å se hvordan man kobler infrastrukturen i byen, noe man ser bedre fra sykkel enn i en buss mener hun.

- Vi bruker å sykle for å forstå avstand og skala. Det var fantastisk å kunne sykle i Tromsø og se på nye bostedsområder ved vannet og se på hvordan man anvender naturen her, sier Klasander.

De skal se på mye arkitektur i løpet av helgen, og så langt har de blant annet vært i Ishavskatedralen, på Mack-bygget og i Studentbarnehagen på UiT.

Karl Brodefors er også en av de 46 deltakerne på turen og synes det er mye flott i byen.

- Ishavskatedralen var veldig fin. Mye på grunn av lyset der inne, og hvordan det er bygd. Men naturen er det absolutt beste, sier Broderfors.

Arkitektene vil ta med seg inspirasjon fra Tromsø i for å se om det er noe de kan anvende i sitt eget arbeid.

Karl Brodefors er en av de 46 deltakerne på turen og synes det er mye flott i byen.

- Ishavskatedralen var veldig fin. Mye på grunn av lyset der inne, og hvordan det er bygd. Men naturen er det absolutt beste, sier Broderfors.

Ivrig: Karl Brodefors var med på sykkelturen, og synes byen var fin. Foto: Nora Lervik Foto: Nora Lervik