TROMSØ MUSEUM: Hele søndag ettermiddag sto geologer, arkeologer og andre ansatte ved museet klare for å lære de yngste tromsøværingene om geologi.

– Arrangementer som dette er nok med på å vekke interesse og nysgjerrighet blant barn og unge, sier arkeologisk feltleder Janne Oppvang ved Tromsø Museum.

Les også: 20 års arbeid klart for museum

– Stein er nyttig

Årets tema for dagen er «geologisk mangfold», og på programmet er det satt opp både foredrag, utstillinger og utgravning.

– Målet er å vise hvordan hvilke bruksområder de ulike steinene har, både nå og for lenge, lenge siden. Vi har utstilling av steinredskaper fra steinalderen, og av ulike gjenstander vi bruker i hverdagen vår i 2015, forteller Oppvang.

Ifølge førsteamanuensis Tom Arne Rydningen ved UiT – Norges arktiske universitet, er mineraler en viktig komponent i svært mange av de moderne produktene vi bruker til daglig.

– Det brukes for eksempel talk i tyggegummi, og gull i mobiltelefoner.

Se også: Bilder fra Remiksdagen - ser du noen du kjenner?

Samler steiner

Patrik Vik (6) er en av gjestene på geologisk dag. Til tross for hans unge alder, har han allerede fått stor interesse for faget.

– Jeg vil nok bli arkeolog eller geolog når jeg blir stor, for jeg synes steiner er så flotte å se på.

I likhet med de fleste andre barna som har tatt turen innom, har Vik satt i gang med å lage sin egen steinsamling.

– Alle sammen får en boks, og så kan man plukke de steinene man vil ha. Og så får man en liten lapp der man kan lese om steinen, forklarer han.

I boksen sin har han foreløpig syv steiner, og er ikke helt ferdig ennå.

– Det tar tid å velge ut de fineste. Foreløpig liker jeg best denne grønne steinen. Den heter «grønn aventurin», og har en kjempefin farge.

Les også: Lover realfagsløft for tromsøskolene

Kommer tilbake

Ifølge formidlingsleder Karen Marie Christensen ved Tromsø Museum er geologiens dag en gammel tradisjon ved museet.

– Det er en nasjonal markering som vi har hatt her i mange år. Målgruppa er barn og unge, og det har vist seg å være veldig populært. Vi kommer nok til å arrangere det i årene fremover også.

Les også: Tromsøskole med ny teknologi- og forskerklasse