Første gang tromsøkvinnen stemte, var som 23-åring. Da var det lokale stortingsrepresentanter som fikk hennes stemme. Siden har hun utført borgerplikten ved samtlige, stortings-, fylkes- og kommunevalg.

Høyre – som vanlig

Ved hjelp av sønnen, Knut Øien, ble Jenny muligens historisk da hun puttet sine stemmesedler i urnen. Og som vanlig var det Høyre som ble begunstiget.

– Ja, jeg stemte borgerlig denne gangen også. Som alltid, smiler Øien som kom trillende i rullestol til valglokalet på Bjerkaker skole. Til daglig er hun beboer ved Sør-Tromsøya sykehjem.

Les også: Kalddusj for Jenny (102)

Hadde med førerkort

Selv om 104-åringen er kjent av samtlige i stemmelokalet, hadde hun for sikkerhets skyld med seg legitimasjon – et førerkort som var gyldig helt til 2011.

Da Jenny Øien ble født i desember 1911, skulle det ennå gå to år før kvinner fikk allmenn stemmerett ved stortingsvalg.

Samtlige valg

– Jeg har stemt ved hvert samtlige kommune- og stortingsvalg siden jeg fikk anledning til det.

En oppsummering av antall valg, viser at Jenny Øien har avgitt stemme ved 19 stortingsvalg og 20 lokalvalg.

I løpet av sitt lange liv har hun også vært aktiv i lokalpolitikken for nettopp Høyre – en periode i kommunestyret til daværende Tromsøysund kommune.

Les også: Ifølge dette brevet er Jenny (101) halvannet år

Barnesaker engasjerte

– Det var nok først og fremst barnesakene som engasjerte meg den gangen, forteller den tidligere jordmoren og sykepleieren.

104-åringen flyttet til Tromsø som 11-åring fra Dyrøy. Siden har hun bodd på Sør-Tromsøya.

Selv om ikke fysikken er hva den en gang var, føler hun seg fortsatt frisk.

– Jeg synes selv at jeg tenker klart, smiler Jenny Øien - som ifølge familien fortsatt leser lokalavisen hver dag – uten briller.