Valgnatta var fortsatt ung da det viste seg at det politiske landskapet i Tromsø var endret.

I løpet av kvelden har de oppmøtte på utestedet Nr. 24 fått se et politisk jordskred ramme det politiske Tromsø.

Og i takt med at krets etter krets i Tromsø ble talt opp ble stemningene rødere og rødere – og kravlisten i forkant av de politiske forhandlingene med de andre partiene på venstresiden ble lengre og lengre.

Stiller krav

- Vi kommer til å kreve at vi enten får ordføreren – eller at parlamentarismen fjernes. Vi kan ikke gå med på at både byrådslederen og ordføreren kommer fra Arbeiderpartiet – i hvert fall ikke nå som Rødt og SV er så sterke, sier Bendik Hugstmyr Woie, tredjekandidat for partiet.

Han sier at velgerne i Tromsø har ønsket å ta et langt skritt til venstre, og at dette må gjenspeile seg i den politikken som føres etter valget.

- Et sterkt Rødt betyr at vi kan føre mer kompromissløs venstresidepolitikk i Tromsø, sier han.

Hanne Stenvaag sto i utgangspunktet på ”sikker utenfor-plass”, som hun sier det. Nå ser det ut som om åttendeplassen på Rødts valgliste betyr hyppige møter i kommunestyret.

- Det kan bli kjempespennende. Det er fantastisk at Rødt er blitt et så stort parti, det har aldri skjedd tidligere noen steder i Norge, sier hun.

Må speiles

Og det historiske faktumet må gjenspeile seg i politikken, slår hun fast videre.

- Vi har hatt et godt samarbeid med de andre partiene på venstresiden, men et stå sterkt Rødt må bety at vi får sterkere fokus på å stanse privatisering, at vi har miljøet i første rekke i store utbyggingssaker – og at solidaritetsbyen Tromsø gjenoppstår, sier hun.

Førstekandidat – og mulig ordfører – Jens Ingvald Olsen er også klokkeklar på at Rødts brede støtte må få resultater i annet enn knapper og glansbilder.

- Nå må vi bli tatt på alvor i Tromsø-politikken. At vi får 7-8 mandater i kommunestyret betyr at vi kan kreve at man lytter til oss, at vi må få posisjoner og at vi får innflytelse over hvordan komiteene i kommunen settes sammen og hva de får for mandat, sier han.

Mangeårig partiveteran Jon Arne Jørstad har også et krav til samarbeidspartnerne.

- Vi må knytte tettere bånd til fagforeningene i kommunen. Det fagligpolitiske samarbeidet må få en mye større betydning enn det har hatt under det borgerlige byrådet, sier han.

Vil ikke svare

Jarle Aarbakke, ordførerkandidat for Arbeiderpartiet, vil ikke svare på Rødts ultimatum om parlamentarisme eller ordfører.

Det var nye toner fra Rødt, sier han kort.

- Jeg er proff, og tar ikke stilling til dette nå foran åpen mikrofon.

- Sier du at Rødt er uproff når de ytrer  disse kravene i media?

- Jeg gjør ikke den type forhandlingsutspill i media. At Rødt velger å gjøre det får de stå for, sier Aarbakke.

- Hvor hardt vil du holde fast på ordførerposisjonen?

- Jeg svarer igjen at jeg kommer ikke til å ta denne forhandlingen i media.

Tidligere i valgkampen har Aarbakke lovt velgerne at han vil bli ordfører dersom Arbeiderpartiet vant valget.

Jeg står ved det jeg har sagt. Enhver forhandling må representere velgernes ønske, og hvis vi skal leke litt med tall nå, så kan vi se for oss at vi blir dobbelt så store som Rødt. Hvis det blir resultatet har velgerne i Tromsø by sagt at de vil ha meg som ordfører, og de har sagt at de vil at Arbeiderpartiet skal ha den tyngste hånden på rattet, sier Aarbakke.

Ingen forhandlinger

Byrådslederkandidat Kristin Røymo vil heller ikke svare konkret på Rødts utspill.

- Vi forhandler ikke i media. Rødt har sagt at de har sin ordfører, men det har vi også. Vi har all respekt for Rødt sine forhandlingsutspill, og det kommer til å bli knallharde forhandlinger om både politikk og posisjoner, men det skal vi ikke gå ut med i media før vi er ferdig forhandlet, sier Røymo.

Hun er klar for de første forhandlingene allerede tirsdag morgen.

- Når det gjelder de andre tingene Rødt spiller ut her, så er det mye vi er enig i. Vi vil ha et tett samarbeid med de ansatte i Tromsø kommune, og vi vil ha fokus på å lytte til de ansatte og deres ønsker.