Men det er langt fra plankekjøring fram til en fellespolitisk plattform for hvordan byen skal styres – det innrømmer de involverte partitoppene.

– Det vil være tøffe forhandlinger – vi er tre partier som alle sammen har gått til valg på egne program. Nå skal vi prøve å finne fram til en felles strategi for å lede Tromsø, sier Arbeiderpartiets Kristin Røymo.

De tre røde partiene har de siste årene samarbeidet rundt budsjettet i kommunen. Dette mener både Røymo, SVs Ingrid Marie Kielland og Rødts Jens Ingvald Olsen er et godt fundament for videre samarbeid.

Imidlertid er det flere områder der uenigheten til dels er svær stor.

Parlamentarismen

SV og Rødt er beinharde motstandere av byparlamentarisme i Tromsø og vil avskaffe denne så raskt som mulig. Det vil neppe skje ettersom Arbeiderpartiet er en del av kommunestyreflertallet som VIL ha styringsformen.

– Men vi vil gå for en åpen og billigere parlamentarisme enn den byrådet til nå har ført, sier Røymo.

Ordførerspørsmålet

Både Arbeiderpartiet, SV og Rødt har stilt med ordførerkandidater. Rødt og SV er svært uvillige til å la Ap ha både byrådsmakta og ordførermakta.

– Det vil være som at Ap har både bukta og begge endene, de ønsker ikke vi – vi vil derfor at de gir fra seg ordføreren, sier Kielland.

Kristin Røymo er langt fra villig til å la ordførerklubba havne hos noen av de andre.

– Ordføreren er faktisk den eneste «faste» posisjonen man har i kommunestyret – et byråd sitter bare til det ikke lenger har flertall bak seg. Det er utrygt for et byråd å være et mindretallsbyråd, sier hun.

Andre posisjoner

Det er ikke bare posisjonene i byrådet og på ordførerkontoret som skal fordeles. Også posisjonene som komité- og utvalgsledere skal fordeles – og der krever de to småpartiene omfattende innflytelse.

Om det blir utrensninger i de kommunale styrene og foretakene er ennå for tidlig å si. Kristin Røymo sier at hun ikke har noe ønske om å kaste ut dagens posisjon – slik den gjorde da det var maktskifte i 2011.

– Vi ønsker at Tromsø-politikken skal være raus, og det finnes dyktige folk i hele kommunen – fra Fremskrittspartiet til Rødt, sier hun.

Kvaløyaforbindelsen

Arbeiderpartiet er også i denne saken på kollisjonskurs med sine samarbeidspartnere. Rødt og SV vil ha Selnes-alternativet mens Arbeiderpartiet foretrekker Håkøya-løsningen.

– Vi kan ikke gå for tunnel til Håkøya. Det vil være mye dyrere enn ei bru og i strid med det vi oppfatter som ei god byutvikling. Det inviterer til byspredning og utelukker for eksempel fotgjengere og sykelister fra å bruke den nye forbindelsen, sier Jens Ingvald Olsen.

Rushtidsavgift

Dette er et av SVs hjertebarn og vil stå høyt opp på deres kravliste i forhandlingene.

– Vi mener at vi må få på plass en bedre finansieringsordning for de viktige investeringene i vei, kollektivtrafikk og miljø som Tromsø må gjennomføre. Rushtidsavgift for å få ned veksten i bilbruk vil være et utmerket virkemiddel for å utløse såkalte belønningsmidler fra staten, sier Ingrid Marie Kielland.

Arbeiderpartiet er langt fra villige til å gå med på en slik løsning.

– Vi mener at vi må ha et bredt politisk flertall for en trafikkpakke for Tromsø. Og den må kunne gjelde uansett hvem som styrer byen – for dette er problem som vi ikke vil kunne løse på fire år uansett, sier Røymo.

Byutvikling

Arbeiderpartiet har også på dette området en annen praksis enn sine mindre samarbeidspartnere. Ap er langt mer positive til større utbyggingsprosjekter, høyhus og fortetting enn Rødt og SV.

– For oss er det veldig viktig at vi får en overordnet plan for bebyggelse i Tromsø – og at vi ikke forholder oss til en masse enkeltprosjekter. Vi vil ha en plan for høyhusbebyggelse i byen, sier Kielland.

Tromsøbadet

Kommunestyret vedtok nettopp å bygge et badeanlegg på Templarheimen for nesten 700 millioner kroner. Arbeiderpartiet ønsker å krympe badeanlegget, noe Rødt er uenig i.

– Det blir ikke billigere enn det som er prosjektert. Ap vil redusere omfanget, men skal man først bygge et ordentlig badeanlegg for byens befolkning er det dette det koster. Så er det jo i tillegg et spørsmål om det er bærekraftig som inntektskilde. Nå er det slik at badesesongen innendørs er bra mye lengre enn den er utendørs i Tromsø, så jeg tror det vil gå greit, sier Olsen

Ferdige før oktober

Forhandlingene mellom de tre partiene vil begynne denne uken, men alle peker på at man har god tid til å bli enige. Konstituerende møte i kommunestyret vil være i oktober.

– Jeg er trygg på at vi vil bli enige om en felles politisk plattform, sier Røymo.