– Vi vil ha mattelt og salgsboder helt fra Bispegata ved Perspektivet Museum til Kirkeparken. Hele Storgata vil bli festivalområde for Smak-festivalen, sier Mona Hassfjord, prosjektleder for Smak.

– Vi er i full rigging og vi er i rute – så alt skal bli klart i god tid til festivalstarten, sier hun.

Mat og drikke hele dagen

Fredag morgen starter den årlige Smak-festivalen med frokost i lavvoen på Torget.

– Man vil kunne være på Smak hele dagen – fra frokosten, via lunsj i noen av de forskjellige matbodene, så spise mellommåltid i et annet telt – før man avslutter med festmiddagen «Det Nordnorske Måltid», sier Hassfjord.

Det er utstillere og produsenter fra hele Nord-Norge som deltar på festivalen. I tillegg er Bondens Marked en del av festivalarrangementet.

– Bondens Marked har fått hele Kirkeparken til disposisjon. De har samlet alle sine utstillere der, sier Hassfjord.

Bratt læringskurve

Det er som sagt tredje gang festivalen arrangeres i Tromsø sentrum.

Ifølge festivalsjef Said Nordin er både arrangører og deltakere blitt flinke til å arrangere matfest.

– Vi har spisset oss og blitt mer profesjonelle, og lært av de tidligere arrangement. Når vi gjør dette for tredje gang vet vi hva vi skal gjøre, sier Nordin.

Han sier at utstillerne er blitt flinkere til å forberede seg for en festival som strekker seg over flere dager. De har nok varer til å vare hele helga.

De første årene var det så som så med planleggingen. Mange produsenter og leverandører opplevde at vareprøvene ble revet ut av hendene deres – og at de sto tomhendte igjen etter få timer.

Viktig for salget

Dette skal forhåpentlig unngås i år, sier Nordin – som også forteller at mange produsenter er avhengige av Smak-festivalen.

– Flere har fortalt at vår festival er årets viktigste salgsarrangement. De selger store deler av sin årsproduksjon her hos oss, sier han.

45 BODER: I alt 45 salgsboder med til sammen 55 utstillere kommer til Smak-festivalen, forteller Mona Hassfjord, prosjektleder for festivalen – her sammen med festivalsjef Said Nordin. Foto: Christer Pedersen