– Vi vil ha mattelt og salgsboder helt fra Bispegata ved Perspektivet Museum til Kirkeparken. Hele Storgata vil bli festivalområde for Smak-festivalen, sier Mona Hassfjord, prosjektleder for Smak.
– Vi er i full rigging og vi er i rute – så alt skal bli klart i god tid til festivalstarten, sier hun.
Mat og drikke hele dagen
Fredag morgen starter den årlige Smak-festivalen med frokost i lavvoen på Torget.
Smaksrik aften på Prelaten
– Man vil kunne være på Smak hele dagen – fra frokosten, via lunsj i noen av de forskjellige matbodene, så spise mellommåltid i et annet telt – før man avslutter med festmiddagen «Det Nordnorske Måltid», sier Hassfjord.
Det er utstillere og produsenter fra hele Nord-Norge som deltar på festivalen. I tillegg er Bondens Marked en del av festivalarrangementet.
– Bondens Marked har fått hele Kirkeparken til disposisjon. De har samlet alle sine utstillere der, sier Hassfjord.
Bratt læringskurve
Egen vri på six-packen
Det er som sagt tredje gang festivalen arrangeres i Tromsø sentrum.
Ifølge festivalsjef Said Nordin er både arrangører og deltakere blitt flinke til å arrangere matfest.
– Vi har spisset oss og blitt mer profesjonelle, og lært av de tidligere arrangement. Når vi gjør dette for tredje gang vet vi hva vi skal gjøre, sier Nordin.
- Norske matprodusenter må satse på kvalitet
Han sier at utstillerne er blitt flinkere til å forberede seg for en festival som strekker seg over flere dager. De har nok varer til å vare hele helga.
De første årene var det så som så med planleggingen. Mange produsenter og leverandører opplevde at vareprøvene ble revet ut av hendene deres – og at de sto tomhendte igjen etter få timer.
Viktig for salget
Dette skal forhåpentlig unngås i år, sier Nordin – som også forteller at mange produsenter er avhengige av Smak-festivalen.
– Flere har fortalt at vår festival er årets viktigste salgsarrangement. De selger store deler av sin årsproduksjon her hos oss, sier han.