RÅDHUSET: – Det er helt naturlig at vi søker sammen i et såkalt valgteknisk samarbeid. På så måte vil vi få større innflytelse over sammensetningene i de kommunale komiteene og utvalgene, sier Høyres nåværende gruppeleder Rolleiv Lind.

Etter at den borgerlige siden tapte valget vil Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti få til sammen 17 mandater av kommunestyrets 43.

Flere i komiteene

– Vi og Fremskrittspartiet er store nok til å få representanter i alle komiteer, men de to mindre partiene er ikke det. Vi ville fått to, Fremskrittspartiet én, mens V og KrF ville komme langt dårligere ut, sier Lind.

Venstres avtroppende finansbyråd Jonas Stein ble valgt inn i det nye kommunestyret for førstemann for partiet. Han forteller at partiets nye gruppe skal treffes i løpet av fredagen.

– Da skal vi konstituere oss og velge gruppeleder – og vi skal drøfte hvordan vi skal gå videre med valgteknisk samarbeid med de andre borgerlige partiene, sier han.

Innflytelse over plassering

For Venstre er det viktig å få være med i et valgteknisk samarbeid for å kunne påvirke hvilke komiteer man havner i.

– Om vi får forholdstallsvalg til komiteene vil de borgerlige få tre representanter i syvmannskomiteer og fire i nimannskomiteer og det vil bli «lettere» å få sitte i komiteene som er viktige for de forskjellige partiene, sier han.

Det er imidlertid altfor tidlig til å si noe om hvordan partiene vil fordele eventuelle verv seg imellom.

– Vi vet ennå ikke hvilken komitéstruktur kommunen får. Det er opp til venstresiden å bestemme, det er de som har ballen nå, sier han.

Håper på raushet

Både Stein og Lind sier at det håper at den påtroppende posisjonen «lever som de lærer» med tanke på opposisjonens innflytelse.

– Jeg håper de røde er like storsinte som vi var og gir oss tilsvarende innflytelse, sier Lind – og peker på at venstresiden fikk én av fire komitéledere da Brage Sollund fikk lede helse- og omsorgskomiteen.

– De (venstresiden red.anm.) har vært opptatt av at opposisjonen skal kunne ha innflytelse. Jeg håper de holder seg til det de har sagt, sier Stein.

– En selvfølge

– Det handler ikke om raushet, det handler om demokrati. For oss er det en selvfølge at opposisjonen – som har støtte fra en stor del av byens befolkning – skal ha reell innflytelse og at de skal kunne jobbe godt politisk, sier Arbeiderpartiets påtroppende byrådsleder, Kristin Røymo.

Ifølge henne er man innforstått med at den borgerlige opposisjonen skal ha «sin» del av posisjonene i kommunen.

– Då de vil få en komitelederposisjon?

– Det ser jeg som naturlig at de får. Det trenger vi egentlig ikke å diskutere engang, sier Røymo.

Ferdige 1. oktober

Røymo sier at komitéstruktur, byråd og ordfører/varaordfører skal være ferdig avgjort i god tid før det konstituerende møtet i kommunestyret.

– Vi vil være ferdige med alt den 1. oktober, sier hun.

FORDELER: For Venstre – som har to representanter i kommunestyret – er det en stor fordel å inngå valgteknisk samarbeid, sier Jonas Stein. Foto: Tom Benjaminsen
DEMOKRATISK: Kristin Røymo, Arbeiderpartiet, sier at det er naturlig at opposisjonen får «sin» del av de kommunale topposisjonene. – Det er en selvfølge at de får en komitéleder, sier hun. Foto: PETTER STRØM