Rødts Bendik Hugstmyr Woie fyller 18 år 22. september og er med det den yngste som møter i det nye bystyret, mens Høyres Rolleiv Lind med sine 74 år er eldste representant.

– Det blir ganske mange unge folk i det nye bystyret. Jeg tror det går bra å være yngst, noen må jo være det også. Det er bare fint med stor aldersspredning i bystyret, sier Woie.

Aldersspredning bra

Tross stor politisk avstand er det et standpunkt eldstemannen kan slutte seg til.

– Det betyr ikke så mye at gjennomsnittsalderen har gått ned, men den store aldersspredningen er bra, sier Lind, som kan skryte av å ha vært landets yngste banksjef, som 31-åring i 1972.

Årets kommunevalg har gitt rene ungdomsboomen i det nye bystyret. Gjennomsnittsalderen på de 43 representantene som snart skiftes ut er 49,8 år, mens gjennomsnittsalderen på det nye bystyret som konstitueres i oktober har sunket til 42,7 år. Snittalderen har altså gått ned med syv år.

Unge og gamle

Høyre har Ingrid Skjelmo (21), Erlend Svardal Bøe (23), Kristian Støback Wilhelmsen (23) og 1. vara Sebastian Hansen Henriksen (18) blant sine bystyrerepresentanter, mens Ap kan skilte med Astrid Sylte (21) og Marta Hofsøy (23) og SV Benjamin Arvola Notkevich (22).

Blant den eldre garde befinner MDGs Terje Traavik (72), Jarle Aarbakke (73), Frps Tor Egil Sandnes (67), Høyres Gunnar Pedersen (70) og Anna Amdahl Fyhn (69), Rødts Jens Ingvald Olsen (63) og SVs Gunhild Johansen (64).

Bendik Hugstmyr Woie har nettopp startet på siste året ved Kongsbakken videregående skole og gleder seg til å kombinere politikk med skolearbeid. De siste tre årene har han vært aktiv i Rød Ungdom og Natur og Ungdom, og i sommer var han Rødts valgkampsekretær.

Politisk aktiv siden 1971

– Jeg tror det skal gå bra å sette seg inn i sakspapirer og delta på kommunestyremøter og også gjøre skolearbeid.

Rødt-representant har ikke fått inn politikken med morsmelka, men den politiske interessen ble tidlig vakt.

– Det er litt tilfeldig for jeg har ikke vokst opp i en politisk aktiv familie. Jeg bodde i Lofoten da jeg gikk 1.–5. klasse, og det var snakk om oljeboring utenfor Lofoten. Det var da interessen startet. Jeg er opptatt av miljøvennlig byutvikling og vil jobbe for å legge til rette for mindre privatbilisme og mer kollektiv, sykkel og gange. Bybanen synes jeg kan være et bra tilskudd.

Pensjonisten Rolleiv Lind har vært politisk aktiv siden 1971 da han ble leder av Tromsø Høyreforening. I 44 år har han sittet for Høyre i kommunestyret både i Lenvik, Harstad og Tromsø. Han synes det er bra at både unge og eldre er politisk aktive.

– De unge er mer politisk aktiv nå enn da jeg var ung, da var vi mer opptatt av skolegang. Jeg synes det er fantastisk med aktiviteten og innsikten de unge viser. Det er også flott at så mange eldre er politisk aktive, det viser at de eldre holder seg mentalt aktive og er opptatte av det som skjer i samfunnet, det er bare positivt.

Supersenior

Samferdsel, næringspolitikk, økonomi og de eldres situasjon vil være saker som vil ligge Linds hjerte nærmest. Han gleder seg til å møte som eldste bystyrerepresentant og ta fatt på en ny periode. Han har kommet ut av tellingen hvor mange perioder han har sittet, men tror han møter for sjette eller syvende gang, inkludert som vararepresentant.

– Jeg er leder av Tromsø Senior Høyre som har rundt 90 medlemmer. Jeg håper jeg blir litt supersenior i bystyret. De som er ferske i bystyret må bare spørre meg og råd og veiledning, sier Rolleiv Lind.

Bra for demokratiet

Valgforsker Tord Willumsen mener høyt antall unge politikere lover godt for rekrutteringen. Det kan være en styrke å ha aldersspredning og at det ikke bare blir én som er ungdomsalibiet, mener han.

Foryngelsesprosessen i Høyres bystyregruppe mener han var bevisst i og med at Høyre-veteraner som Erlend Rian og Alvhild Yttergård gikk ut.

– En del personer som gikk ut trekker alderssnittet opp. Høyre satset på å få inn yngre krefter, og det må alle partier gjøre med jevne mellomrom, både for fornyelsens og kontinuitetens skyld.

Valgforskeren har reist en del rundt i landets kommuner hvor det med ungdom oppfattes svært forskjellig.

– Ja, her er den yngste bare et par og førti år, har jeg fått høre. Flere steder gir de unge seg fordi det ikke finnes utdanningstilbud i nærheten. I Tromsø er tilfanget av unge større fordi det er en stor befolkning i det alderssegmentet som har lyst til å bli politikere.

Willumsen mener det er bra at politikere har ulikt ståsted og det lover godt for framtida når de unge har fått mer erfaring.

– Unge ser ulikt på verden enn de eldre, og det er bra at det er mange unge med ulikt politisk ståsted. Det er også veldig bra for demokratiet at det er pensjonister i bystyret, sånn at ulike grupper er representert, sier valgforskeren.

POSITIVT: Valgforsker Tord Willumsen mener stor aldersspredning er bra for demokratiet med. Foto: Tom Benjaminsen